Η διερεύνηση της χρήσης των φαρμακευτικών βοτάνων αρμπαρόριζας και βασιλικού ως αντιοξειδωτικά στον οίνο
The investigation of the use of the medicinal herbs Pelargonium graveolens and Ocimum basilicum as antioxidants in wine
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Λαρδοπούλου, Παυλίνα
Ημερομηνία
2021-07-23Επιβλέπων
Σεχάντε, ΑντνάνΛέξεις-κλειδιά
Αρμπαρόριζα ; Βασιλικός ; Οίνος ; Αντιοξειδωτικά ; Φαρμακευτικά αρωματικά βότανα ; ΒόταναΠερίληψη
Στόχος της παρούσας διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας είναι να διερευνηθεί η χρήση των φαρμακευτικών βοτάνων Αρμπαρόριζας και Βασιλικού ως αντιοξειδωτικά στον οίνο.
Εξαιτίας την πανδημίας COVID-19, δεν ήταν δυνατή η πειραματική εκπόνηση της μελέτης των φαρμακευτικών βοτάνων σε γλεύκος και εμφιαλωμένο κρασί. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική μελέτη των βοτάνων.
Γίνεται μια ανασκόπηση στην ιστορική αναδρομή του οίνου, των φαρμακευτικών αρωματικών φυτών και συγκεκριμένα της αρμπαρόριζας και του βασιλικού. Αναφέρονται οι χρήσεις των βοτάνων στην καθημερινότητα και εστιάζεται στη φαρμακευτική τους χρήση.
Παρουσιάζεται ο μηχανισμός δράσης των αντιοξειδωτικών και αναλύονται οι μέθοδοι με τους οποίους μπορεί να προσδιοριστεί η αντιοξειδωτική ικανότητα στο κρασί.
Τέλος, εστιάζεται στις μεθόδους παραλαβής των αιθέριων ελαίων από τα βότανα και ειδικότερα στην εκχύλιση και στις διάφορες παραλλαγές της. Εφαρμόζεται η εκχύλιση στερεού-υγρού στα βότανα της αρμπαρόριζας και του βασιλικού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο εκχύλισης Soxhlet.
Περίληψη
The aim of this dissertation is to investigate the use of the medicinal herbs Pelargonium graveolens and Ocimum basilicum as antioxidants in wine.
Due to the COVID-19 pandemic, it was not possible to conduct an experiment study of medicinal herbs in must and bottled wine. A bibliographic study of herbs was performed.
A review is made of the historical background of wine, medicinal aromatic plants and in particular at Pelargonium graveolens and Ocimum basilicum. It mentions the uses of herbs in everyday life and focuses on their medicinal use.
The mechanism of action of antioxidants is presented and are analyzed the methods by which the antioxidant capacity in wine can be determined.
Finally, it focuses on the methods of obtaining essential oils from herbs and in particular on the extraction and its various variants. The extraction of solid-liquid is applied to the herbs of Pelargonium graveolens and Ocimum basilicum using the Soxhlet extraction method.