dc.contributor.advisor | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.author | Σωτήρχου, Χριστίνα | |
dc.date.accessioned | 2022-02-08T08:40:27Z | |
dc.date.available | 2022-02-08T08:40:27Z | |
dc.date.issued | 2021-10 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1708 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1559 | |
dc.description.abstract | Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, και με το πέρασμα του χρόνου το πρόβλημα διογκώνεται. Τα αντιβιοτικά αποτέλεσαν μία επανάσταση στην ιατρική αλλά και στην κτηνοτροφία κατά τον 20ο αιώνα. Έδωσαν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αντιμετωπίσει σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις που απειλούσαν τη ζωή του και, επίσης, έδωσε τη δυνατότητα στην κτηνοτροφία να αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της. Ωστόσο, η αλόγιστη και υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών οδήγησε τους μικροοργανισμούς, και ιδίως τα βακτήρια να αναπτύξουν μηχανισμούς ανθεκτικότητας και αντοχής σε πολλά από αυτά τα φάρμακα. Δημιουργήθηκαν στελέχη μικροοργανισμών ανθεκτικών και δύσκολων να αντιμετωπιστούν με τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Συχνά απαιτείται μεγαλύτερη δόση φαρμάκων ή μεγαλύτερη διάρκεια αγωγής ή ακόμη και η συμπληρωματική χρήση εναλλακτικών ή δευτερευόντων φαρμάκων.Οι κύριοι μηχανισμοί αντίστασης που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιβιοτικά είναι ο περιορισμός της πρόσληψης του φαρμάκου, η τροποποίηση του στόχου δράσης του φαρμάκου είτε με κάποια μετάλλαξη της δομής ή με κάποια ουσιαστική μεταβολή, η απενεργοποίηση των αντιβιοτικών συνήθως μέσω ενζύμων και η ενεργή εκροή των αντιβιοτικών με την βοήθεια κατάλληλων αντλιών εκροής. Απαιτείται για την ανάσχεση της μικροβιακής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά πρώτα από όλα ενημέρωση, υπευθυνότητα και συνεργασία σε κρατικό αλλά και ατομικό επίπεδο. | el |
dc.format.extent | 60 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Aντιβιοτικά | el |
dc.subject | Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά | el |
dc.title | Μηχανισμοί ανθεκτικότητας μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά | el |
dc.title.alternative | Mechanisms of resistance of microorganisms to antibiotics | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The topic of this thesis is the mechanisms of resistance of microorganisms to antimicrobial drugs. This is a problem that has plagued the global scientific community for decades, and over time the problem is growing. Antibiotics were a revolution in medicine but also in animal husbandry during the 20th century. They enabled man to deal with serious, life-threatening microbial infections and also enabled livestock to increase its productive capacity. However, the reckless and excessive use of antibiotics has led microorganisms, especially bacteria, to develop mechanisms of resistance and resistance to many of these drugs. Strains of microorganisms resistant and difficult to treat with standard medication were created. Often a higher dose of medication or a longer duration of treatment or even the complementary use of alternative or secondary medications is required. The main mechanisms of resistance that microorganisms develop in antibiotics are the restriction of drug intake, the modification of the target of action of the drug either by a mutation in the structure or by a substantial change, the inactivation of antibiotics usually by enzymes and the active outflow of antibiotics with the help of suitable drain pumps. In order to stop the microbial resistance to antibiotics, information, responsibility and cooperation at state and individual level are required. | el |