dc.contributor.advisor | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.author | Πανουσοπούλου, Κωνσταντίνα | |
dc.date.accessioned | 2022-03-15T07:45:30Z | |
dc.date.available | 2022-03-15T07:45:30Z | |
dc.date.issued | 2022-03-03 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1870 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1721 | |
dc.description.abstract | Με την έλευση της βέλτιστης διατροφής και με την αύξηση της συνείδησης για την υγεία, οι άνθρωποι επανεξετάζουν τη χρήση των φυτών ως πηγή τροφής και φαρμάκων. Τα προϊόντα που παράγονται από πολλά βότανα και φυτά, όντας πηγή πολυλειτουργικών θεραπευτικών παραγόντων και βιοδραστικών, θεωρούνται σχετικά ασφαλέστερα τόσο για τα ανθρώπινα όντα όσο και για το περιβάλλον. Το φυτό κάπαρη που το συναντάμε σε ολόκληρη τη λεκάνη της μεσογείου έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργεγτικές του ιδιότητες. Το είδος περιέχει μια πολύ πλούσια πηγή βιοδραστικών συστατικών με φαρμακευτική και αντιοξειδωτική δράση και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια εως σήμερα ως τροφοφάρμακο, λόγω των αντηβακτηριακών και ηπατοπροστατευτικών ιδιοτήτων του. Το εκχύλισμα των ριζών και των στελεχών του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκων.
Αυτή η ανασκόπηση αναδεικνύει την ευεργετική δράση και τα οφέλη που παρέχει η κάπαρη στον οργανισμό του ανθρώπου, τη σημασία του φυτού στον κλάδο της ιατρικής και της τεχνολογίας τροφίμων. Επίσης αναλύεται η φυτοχημική σύσταση του φυτού με βάση τον προσδιορισμό των αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών ενώσεων. | el |
dc.format.extent | 50 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Κάππαρη | el |
dc.subject | Capparis Spinosa | el |
dc.title | Capparis spinosa (κάππαρις η ακανθώδης): Ανασκόπηση στη φυτοχημική σύσταση, στην αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση του φυτού | el |
dc.title.alternative | Capparis spinosa: Review of the phytochemical composition, antioxidant and antibacterial activity of the plant | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Giannakourou, Maria | |
dc.contributor.committee | Τριάντη, Μυρτώ | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | With the advent of optimal nutrition and the rise of health awareness, people are rethinking the use of plants as a source of food and medicines. Products that are made from many herbs and plants, being a source of multifunctional therapeutic agents and bioactives, are considered relatively safer for both humans and the environment. The caper plant that is found throughout the Mediterranean basin has been extensively studied for its beneficial properties. The species contain a very rich source of bioactive ingredients with medicinal and antioxidant activity and has been used since ancient times as a food medicine, due to its antibacterial and hepatoprotective properties. The extract of the roots and stems of the plant can be used to make medicines.
This review highlights the beneficial action that Capparis spinosa provides to the human body, the importance of the plant in the field of medicine and food technology. The phytochemical composition of the plant is also analyzed based on the determination of antioxidant and antibacterial compounds. | el |