Εμφάνιση απλής εγγραφής

Capparis spinosa (κάππαρις η ακανθώδης): Ανασκόπηση στη φυτοχημική σύσταση, στην αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση του φυτού

dc.contributor.advisorΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.authorΠανουσοπούλου, Κωνσταντίνα
dc.date.accessioned2022-03-15T07:45:30Z
dc.date.available2022-03-15T07:45:30Z
dc.date.issued2022-03-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1870
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1721
dc.description.abstractΜε την έλευση της βέλτιστης διατροφής και με την αύξηση της συνείδησης για την υγεία, οι άνθρωποι επανεξετάζουν τη χρήση των φυτών ως πηγή τροφής και φαρμάκων. Τα προϊόντα που παράγονται από πολλά βότανα και φυτά, όντας πηγή πολυλειτουργικών θεραπευτικών παραγόντων και βιοδραστικών, θεωρούνται σχετικά ασφαλέστερα τόσο για τα ανθρώπινα όντα όσο και για το περιβάλλον. Το φυτό κάπαρη που το συναντάμε σε ολόκληρη τη λεκάνη της μεσογείου έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργεγτικές του ιδιότητες. Το είδος περιέχει μια πολύ πλούσια πηγή βιοδραστικών συστατικών με φαρμακευτική και αντιοξειδωτική δράση και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια εως σήμερα ως τροφοφάρμακο, λόγω των αντηβακτηριακών και ηπατοπροστατευτικών ιδιοτήτων του. Το εκχύλισμα των ριζών και των στελεχών του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκων. Αυτή η ανασκόπηση αναδεικνύει την ευεργετική δράση και τα οφέλη που παρέχει η κάπαρη στον οργανισμό του ανθρώπου, τη σημασία του φυτού στον κλάδο της ιατρικής και της τεχνολογίας τροφίμων. Επίσης αναλύεται η φυτοχημική σύσταση του φυτού με βάση τον προσδιορισμό των αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών ενώσεων.el
dc.format.extent50el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΚάππαρηel
dc.subjectCapparis Spinosael
dc.titleCapparis spinosa (κάππαρις η ακανθώδης): Ανασκόπηση στη φυτοχημική σύσταση, στην αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση του φυτούel
dc.title.alternativeCapparis spinosa: Review of the phytochemical composition, antioxidant and antibacterial activity of the plantel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeGiannakourou, Maria
dc.contributor.committeeΤριάντη, Μυρτώ
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedWith the advent of optimal nutrition and the rise of health awareness, people are rethinking the use of plants as a source of food and medicines. Products that are made from many herbs and plants, being a source of multifunctional therapeutic agents and bioactives, are considered relatively safer for both humans and the environment. The caper plant that is found throughout the Mediterranean basin has been extensively studied for its beneficial properties. The species contain a very rich source of bioactive ingredients with medicinal and antioxidant activity and has been used since ancient times as a food medicine, due to its antibacterial and hepatoprotective properties. The extract of the roots and stems of the plant can be used to make medicines. This review highlights the beneficial action that Capparis spinosa provides to the human body, the importance of the plant in the field of medicine and food technology. The phytochemical composition of the plant is also analyzed based on the determination of antioxidant and antibacterial compounds.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές