Εμφάνιση απλής εγγραφής

Το ένζυμο λακτάση και προβιοτικοί μικροοργανισμοί

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΜουρελάτου, Ελένη
dc.date.accessioned2022-03-21T10:03:52Z
dc.date.available2022-03-21T10:03:52Z
dc.date.issued2022-03-01
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1932
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1783
dc.description.abstractΤο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα φιλοξενεί έναν δυναμικό και πολυσύνθετο πληθυσμό μικροοργανισμών, τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που ασκεί σημαντική επίδραση στον ξενιστή τόσο κατά την ομοιόσταση όσο και σε περιόδους ασθένειας. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του ανθρώπινου εντέρου κατά τη βρεφική ηλικία. Η διατροφή θεωρείται ως ένας από τους κύριους πυλώνες στη διαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα βακτήρια του εντέρου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ανοσολογικής και μεταβολικής ομοιόστασης και στην προστασία από παθογόνα. Μια νέα τάση στη διατροφή είναι η κατανάλωση «λειτουργικών τροφίμων». Τα προβιοτικά αποτελούν ένα παράδειγμα λειτουργικών τροφίμων για τα οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί για οφέλη στην υγεία που βασίζονται σε κλινικές μελέτες. Τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα στην αγορά προέρχονται από γαλακτοκομικά. Η λακτόζη είναι ένας φυσικός δισακχαρίτης που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, που συνδέεται με μια γενετικά καθορισμένη ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη μείωση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων από τα άτομα που πάσχουν από πρωτογενή ή επίκτητη δυσανεξία στο σάκχαρο γάλακτος. Για τον λόγο αυτό, στην αγορά διατίθενται ορισμένα προϊόντα χωρίς λακτόζη που παρασκευάζονται από υδρολυμένο γάλα λακτόζης ή από εναλλακτικές πηγές γάλακτος, όμως αυτές οι λύσεις έχουν υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα τυπικά τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών μικροοργανισμών στην υγεία, αρκετές πρώτες ύλες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά έχουν διερευνηθεί εκτενώς για να καθοριστεί η επάρκεια τους ως υποστρώματα για την παραγωγή νέων μη γαλακτοκομικών προβιοτικών μικροοργανισμών. Έχει βρεθεί ότι τα παραδοσιακά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχουν βιώσιμους προβιοτικούς μικροοργανισμούς.el
dc.format.extent110el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΛειτουργικά τρόφιμαel
dc.subjectΠροβιοτικάel
dc.subjectΛακτάσηel
dc.titleΤο ένζυμο λακτάση και προβιοτικοί μικροοργανισμοίel
dc.title.alternativeLactase enzyme and probiotic microorganismsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.committeeZoumpoulakis, Panagiotis
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe human gastrointestinal tract hosts a dynamic and complex population of microorganisms, the intestinal microflora, which has a significant effect on the host during homeostasis and during periods of illness. Many factors contribute to the composition of the human gut microflora during infancy. Nutrition is considered as one of the main pillars in the formation of intestinal microflora throughout life. Intestinal bacteria play a critical role in maintaining immune and metabolic homeostasis and protecting against pathogens. A new trend in nutrition is the consumption of "functional foods". Probiotics are an example of a functional food that claims to have health benefits based on clinical trials. Most probiotic products on the market come from dairy. Lactose is a natural disaccharide found in dairy products. A significant proportion of the global population suffers from lactose intolerance, which is associated with a genetically determined deficiency of the enzyme lactase, which is one of the main reasons for the reduction of dairy consumption by people suffering from primary or acquired intolerance of milk sugar. For this reason, some lactose-free products made from hydrolyzed lactose milk or alternative milk sources are available on the market, but these solutions are more expensive than standard lactose-containing foods. In recent years, as there is evidence of the beneficial effects of probiotic microorganisms on health, several raw materials such as fruits, vegetables and cereals have been extensively investigated to determine their suitability as substrates for the production of new non-dairy probiotic microorganisms. It has been found that fermented traditional foods may contain viable probiotic microorganisms.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές