dc.contributor.advisor | Αντωνόπουλος, Διονύσιος | |
dc.contributor.author | Σαλίασι, Άννα | |
dc.contributor.author | Μπουλάρι, Μπαρέσα | |
dc.date.accessioned | 2022-03-24T12:48:54Z | |
dc.date.available | 2022-03-24T12:48:54Z | |
dc.date.issued | 2022-03-04 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1987 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1838 | |
dc.description.abstract | Οι μυκοτοξίνες αποτελούν δευτερεύοντα προϊόντα ορισμένων μυκήτων και συνήθως οι άνθρωποι και τα ζώα τις προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Οι αφλατοξίνες, η φουμονισίνη, η ωχρατοξίνη Α είναι μερικές από την μεγάλη ποικιλία διαφορετικών μυκοτοξινών, που εντοπίζονται σε καλλιέργειες και μολύνουν τη συγκομιδή. Οι μυκοτοξίνες επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των ανθρώπων, πλήττοντας όργανα, όπως το συκώτι ή τα νεφρά, ενώ μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες για πολλά ζώα. Τα τρόφιμα που μολύνονται από μυκοτοξίνες είναι πολλά και οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο συχνά. Έχουν αναπτυχθεί ποικίλοι τρόποι ανίχνευσης και ταυτοποίησης μυκοτοξινών, ενώ πλέον υφίσταται και νομοθετικό πλαίσιο γύρω από αυτές. Ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι επιπτώσεις από τις μυκοτοξίνες είναι αρκετά σοβαρές και για αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί κάποια αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης τους. | el |
dc.format.extent | 111 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Μυκοτοξίνες | el |
dc.subject | Μυκοτοξιγενικοί μύκητες | el |
dc.subject | Ιδιότητες | el |
dc.title | Μυκοτοξίνες στους ξηρούς καρπούς | el |
dc.title.alternative | Mycotoxins in dried nuts | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Mycotoxins are secondary products of certain fungi. Humans and animals usually consume mycotoxins via food. Aflatoxins, fumonisin, ochratoxin A are some of the great arrays of mycotoxins, that are found in the field, contaminating the harvest. Mycotoxins significantly affect human health, affecting organs such as the liver or kidneys, and can be fatal to many animals. There are a lot of food and feed that mycotoxins contaminate and one of the most common one is the nuts and seeds. Various ways of detecting and identifying mycotoxins have been developed, and there is now a legal framework around them. Especially in developing countries, the effects of mycotoxins are quite serious and therefore it is necessary to make a change in the way they are treated. | el |