Show simple item record

Διεργασίες απομονώσεως πρωτεϊνών από εναλλακτικές πηγές και εφαρμογές σε προϊόντα τροφίμων

dc.contributor.advisorΛάζου, Ανδριάννα
dc.contributor.authorΣγαρδανά, Μαρία Ευφραιμούλα
dc.date.accessioned2022-03-24T13:43:16Z
dc.date.available2022-03-24T13:43:16Z
dc.date.issued2022-03-01
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1994
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1845
dc.description.abstractΤο θέμα της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η επισκόπηση των μεθόδων απομονώσεως εναλλακτικών πρωτεϊνών και η εφαρμογή τους στα τρόφιμα. Ως εναλλακτικές πρωτεΐνες χαρακτηρίζονται οι φυτικές πρωτεΐνες, οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα έντομα και οι πρωτεΐνες των μικροοργανισμών - βακτήρια, μύκητες και μικροφύκη. Σημαντική είναι η εύρεση της κατάλληλης διεργασίας απομονώσεως των πρωτεϊνών στόχων από την εκάστοτε πηγή. Οι διεργασίες απομόνωσης -εκχύλισης πρωτεϊνών διαχωρίζονται σε συμβατικές ξηρές και υγρές, οι οποίες χωρίζονται στη χημική εκχύλιση, την εκχύλιση με υποκρίσιμο νερό, την αντίστροφη εκχύλιση μικκυλίων και το υδατικό διφασικό σύστημα. Επίσης, μια μέθοδος εκχύλισης πρωτεϊνών μη συμβατική είναι η εκχύλιση με τη βοήθεια ενζύμων. Επίσης, υπάρχουν και οι φυσικές μέθοδοι οι οποίες χωρίζονται στις μεθόδους εκχύλισης πρωτεϊνών με τη βοήθεια μικροκυμάτων, υπερήχων, σε παλμικό ηλεκτρικό πεδίο, με υψηλή πίεση και με υπερκρίσιμο ρευστό. Οι εφαρμογές των εναλλακτικών πηγών σε προϊόντα τροφίμων είναι εκτεταμένες και όσο περνάει ο καιρός η αποδοχή τους από τους καταναλωτές αυξάνεται. Κάθε εναλλακτική πηγή παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων με τη κατηγορία των φυτικών πηγών πρωτεΐνης να είναι η πιο αποδεκτή. Η κατάλληλη διεργασία απομόνωσης και η εφαρμογή της εναλλακτικής πρωτεΐνης για την παραγωγή προϊόντων τροφίμων προκύπτει από το συνδυασμό όλων των παραπάνω.el
dc.format.extent94el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠρωτεΐνεςel
dc.subjectΕναλλακτικές πρωτεΐνεςel
dc.subjectΜέθοδοι απομόνωσηςel
dc.subjectΜέθοδοι εκχύλισηςel
dc.titleΔιεργασίες απομονώσεως πρωτεϊνών από εναλλακτικές πηγές και εφαρμογές σε προϊόντα τροφίμωνel
dc.title.alternativeIsolation processes of proteins from alternative sources and their utilization in food productsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeGiannakourou, Maria
dc.contributor.committeeΠαπαδάκης, Σπυρίδων
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe topic of this thesis is the review of alternative protein isolation methods and their application to food. Alternative proteins are defined as plant proteins, proteins contained in insects and proteins of microorganisms - bacteria, fungi and microalgae. It is important to find the appropriate process to isolate the target proteins from the source. Protein isolation-extraction processes are divided into conventional dry and wet processes, which are divided into chemical extraction, subcritical water extraction, reverse micelle extraction and aqueous biphasic system. In addition, an unconventional method of protein extraction is enzyme-assisted extraction. There are also physical methods which are divided into microwave, ultrasonic, pulsed electric field, high pressure and supercritical fluid extraction methods. The applications of alternative sources in food products are extensive and their acceptance by consumers is increasing over time. Each alternative source presents a plethora of advantages with the category of plant protein sources being the most accepted. The appropriate isolation process and application of the alternative protein for the production of food products results from the combination of all the above.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές