Οργανοληπτικός έλεγχος οίνων της ποικιλίας Μαλαγουζιάς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας
Organoleptic control of the Malagouzia variety from different geographical areas of Greece
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Ανδριανάκου, Ανθούλα Ηλιάνα
Φραγκιά, Ιωάννα Παγώνα
Ημερομηνία
2022-03-11Επιβλέπων
Κεχαγιά, ΔέσποιναΛέξεις-κλειδιά
Μαλαγουζιά ; Γευσιγνωσία ; Ελληνικές ποικιλίεςΠερίληψη
Η ποικιλία της Μαλαγουζιάς χαρακτηρίζεται ως η ποικιλία-πεμπτουσία του σύγχρονου ελληνικού οινικού κόσμου και δείχνει στους οινοπαραγωγούς τον τρόπο να ανακαλύψουν ξανά το δυναμικό τους. Παρά την πεποίθηση ότι είχε εξαφανιστεί τη δεκαετία του ’70, η διαρκής και επίμονη μελέτη κορυφαίων Ελλήνων πανεπιστημιακών και οινολόγων την επανέφεραν σαν ένα σταφύλι παγκόσμιας καλλιέργειας. Παράγει αναγνωρίσιμα, ποιοτικά, ξηρά, λευκά κρασιά και μερικά γλυκά. Στη μελέτη για βελτίωση των ελληνικών ποικιλιών, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και η γευσιγνωσία των οίνων. Από την αρχαία Ελλάδα κιόλας, η γευσιγνωσία ήταν διαδεδομένη και μέχρι σήμερα η εξέλιξή της είναι εμφανής. Σήμερα τα κρασιά κατανέμονται σε κατηγορίες ανάλογα με το οργανοληπτικό τους προφίλ και αξιολογούνται γι’ αυτό. Παράλληλα η γευσιγνωσία δίνει τη δυνατότητα στους οινοπαραγωγούς - οινολόγους να βελτιώσουν τις οινοποιητικές τεχνικές και να διορθώσουν οινικά σφάλματα που γίνονται στη διάρκεια της οινοποίησης. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον οργανοληπτικό χαρακτήρα ενός οίνου ποικίλουν και μπορεί να ξεκινούν από το αμπέλι, μέχρι και τον τρόπο ωρίμανσής. Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετήθηκαν οι διαφορές των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της Μαλαγουζιάς ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή καλλιέργειας. Για τη μελέτη τόσο του αρωματικού όσο και του γευστικού προφίλ της ποικιλίας οργανώθηκαν οργανοληπτικές δοκιμές πάνω σε 4 διαφορετικά δείγματα της ίδιας ποικιλίας από διαφορετική περιοχή καλλιέργειας. Τα δείγματα προήλθαν απ’ τις περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Εύβοιας και της Φλώρινας. Η γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένα άτομα του οινικού χώρου, δοκιμάζοντας τα 4 δείγματα από 3 φορές το καθένα, 3 διαφορετικές μέρες.
Περίληψη
The variety of Malagouzia is characterized as the trade mark of the contemporary Greek wine and it paves the path for winemakers to discover their old dynamic. Despite the belief that it had disappeared in the 70's, the constant and persistent study of leading Greek academics and oenologists brought Malagouzia back as a worldwide cultivation. Producing known quality, dry, white wines with a sweet after taste. In the research for the development of Greek wine varieties, wine tasting has been an important factor. Since the time of ancient Greece, wine tasting was a common practice and until today the evolution of wine tasting has been through a tremendous development. Nowadays, wines are classified in categories regarding their organoleptic profile and they are evaluated for this process. In a parallel manner, wine tasting, enables the oenologists and wine makers, to improve the winemaking techniques and ammend winemaking mistakes that are implemented during wine production. The factors that affect the organoleptic character of a wine vary, and they are initiated from the ways that grapes are collected and the way they maturate. This Thesis studies in depth the differences of organoleptic characteristics of Malagouzia, depending the geographical origin of the specie. For the study of the aroma and the flavor of the variety, organoleptic trials were conducted from four different samples of the same variety, but with a different geographical location for each cultivation. The samples were from the regions of Achaia, Attica, Evoia and Florina. The winetasting was fulfilled by experts of the field by tasting the four samples, three times each for three different days.