Διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία για τη σύνταξη της διατροφικής επισήμανσης βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών – σύγκριση και αξιολόγηση
Available electronic tools for the preparation of food labeling under european regulations - comparison and evaluation
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Βιγδιδέλη, Χαρίκλεια
Ημερομηνία
2022-03-15Επιβλέπων
Kanellou, AnastasiaΛέξεις-κλειδιά
Διατροφική επισήμανση ; Διατροφικά εργαλεία ; Εργαλεία διατροφικής ανάλυσης ; Nutritics ; NutriCalc ; Nutrition valueΠερίληψη
Τα διατροφικά εργαλεία (ή εργαλεία-λογισμικά διατροφικής ανάλυσης) είναι ένα μέσο που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται εντατικά τα τελευταία χρόνια για την έκδοση της διατροφικής επισήμανσης από τις βιομηχανίες τροφίμων. Επιπλέον, βρίσκουν εφαρμογή στην άμεση πληροφόρηση των καταναλωτών για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων-συσκευασμένων προϊόντων που καταναλώνουν. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων με ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες αλλά και για την παρουσίαση ορισμένων διατροφικών ισχυρισμών. Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής έχουν οδηγήσει στην ανάγκη για ταχεία έκδοση των διατροφικών πληροφοριών. Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων, αυτό οδηγεί τις βιομηχανίες να αναζητήσουν ταχείες μεθόδους υπολογισμού των θρεπτικών συστατικών με χαμηλό κόστος. Τα διατροφικά εργαλεία είναι αυτοματοποιημένα συστήματα μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής των συστατικών που περιέχονται σε ένα τρόφιμο ή σε μία συνταγή σε ακριβείς ποσότητες, με σκοπό την αναλυτική εμφάνιση των θρεπτικών συστατικών (μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), αλλεργιογόνων, της ενέργειας, της διατροφικής επισήμανσης, της ετικέτας μπροστινής και πίσω όψης και της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης της προέλευσης των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, ο χρήστης ενημερώνεται άμεσα για τη συμβολή των επιμέρους συστατικών του τροφίμου που αναλύεται, ως προς τις θρεπτικές τους ουσίες. Τα λογισμικά διατροφικής ανάλυσης οφείλουν να εκδίδουν τις διατροφικές ετικέτες, για τρόφιμα που διακινούνται στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός αριθ. 1169/2011), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τις διατροφικές πληροφορίες. Βασικός στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας των λογισμικών διατροφικής ανάλυσης. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας γίνεται χρήση τριών υπολογιστικών λογισμικών (Nutritics, NutriCalc, Nutrition Value) με σκοπό την σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ τους και με την βιβλιογραφία. Τα κύρια ευρήματα της παρούσας εργασίας είναι ότι τα λογισμικά διατροφικής ανάλυσης που μελετήθηκαν δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα, για την έκδοση της διατροφικής επισήμανσης, και συμφωνούν μεταξύ τους αλλά και με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ωστόσο, περισσότερη έρευνα πρέπει να διεξαχθεί ως προς την εγκυρότητα των τιμών των λογισμικών.
Περίληψη
Nutrition tools (or nutrition analysis tools-software) are applications that have been used extensively in recent years to create nutrition labels by the food industry. In addition, they are used to provide direct nutrition information on consumed food/packaged products. They can also be used for the development of new products with added nutritional value and for the presentation of certain nutritional claims. The fast pace of modern life has led to the need for rapid dissemination of nutritional information. In addition to the high cost of laboratory tests, this leads industries to search for faster methods of calculating nutrients at a low cost. The aforementioned nutritional tools are automated systems through which it is possible to calculate the ingredients contained in a food or a recipe in precise quantities, in order to analyze the nutrients, (minerals, vitamins, trace elements), the allergens and the energy it contains, in detail. They can also provide information for the nutrition label, the front- and back-of-package label and the recommended daily intake. Furthermore, it is possible to qualitatively and quantitatively analyze the nutrient content. In this way, the user is immediately informed about the nutrient content of the individual components of the food being analyzed. Nutrition analysis software must issue nutrition labels for food traded in Europe in accordance with European legislation (Regulation No. 1169/2011), in order to ensure that consumers are properly informed about the nutritional information of consumed products. The main objective of this thesis is to evaluate the validity of nutrition analysis software. In the context of this work, three nutrition analysis software (Nutritics, NutriCalc, Nutrition Value) are used and compared with one another and with the available literature. The main findings of the present dissertation are that the nutrition analysis software analyzed give reliable results, for the creation of the nutrition label, and their values are in accordance with one another while also conforming with the requirements of the European legislation. More research, however, needs to be done on the validity of nutrition software.