Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κατανάλωση κρέατος και εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο

dc.contributor.advisorΜάντης, Φώτιος
dc.contributor.authorΜπιρμπίλη, Μαρία-Δήμητρα
dc.contributor.authorΣτεφανίδου, Μαρία-Βασιλική
dc.date.accessioned2022-07-18T07:13:13Z
dc.date.available2022-07-18T07:13:13Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2528
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2368
dc.description.abstractΤο κρέας αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου, παρέχοντάς του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες αναφέρουν, ότι υπάρχει σύνδεση της εμφάνισης κάποιων ασθενειών με την κατανάλωση κρέατος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους. Οι ασθένειες με τις οποίες βρέθηκε να συνδέεται η κατανάλωση κρέατος είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. O καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θανάτου σε όλο τον κόσμο και η εύρεση των αιτιών που προκαλούν την έναρξη της καρκινογένεσης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι δύσκολη. Όσον αφορά τη συσχέτιση της διατροφής με την εμφάνιση καρκίνου, αναφέρεται σε κάποιες μελέτες ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος βρέθηκε να συνδέεται κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ενδεχομένως και με άλλες μορφές καρκίνου. Όμως υπάρχουν και έρευνες που αντικρούουν αυτά τα ευρήματα. Έχουν αναφερθεί κάποιοι μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν τη σύνδεση του κρέατος με τον καρκίνο, όπως η παρουσία αιμικού σιδήρου στα κόκκινα κρέατα, οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) που παράγονται κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και οι Ν-νιτροζο ενώσεις (NOC) που σχηματίζονται είτε ενδογενώς στον οργανισμό είτε προσλαμβάνονται μετά από έκθεση σε εξωγενείς πηγές. Τελευταία, γίνεται όλο και πιο συχνή η τάση των καταναλωτών να ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης του κρέατος. Με τη χορτοφαγική δίαιτα ωστόσο μπορεί να προκληθούν κάποια προβλήματα υγείας λόγω της πιθανής ανεπάρκειας κάποιων θρεπτικών συστατικών. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της πιθανότητας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο.el
dc.format.extent91el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚρέαςel
dc.subjectΚαρκίνοςel
dc.titleΚατανάλωση κρέατος και εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωποel
dc.title.alternativeMeat consumption and the occurrence of cancer in humansel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσάκαλη, Ευσταθία
dc.contributor.committeeΠαπαδοπούλου, Όλγα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedMeat is a basic component of the human diet, providing essential nutrients that are important for the development and normal functioning of the body. However, it has been observed in some studies that it is associated with the development of certain diseases, which causes concern among people. The diseases which meat consumption has been found to be associated are cardiovascular diseases, cancer and type 2 diabetes. Cancer is considered as one of the leading causes of morbidity and death globally and finding the causes that trigger the onset of carcinogenesis in the human body is a difficult task. Regarding the association of diet with cancer, some studies have reported that the consumption of red and processed meat was found to be mainly associated with colorectal cancer and possibly other kinds of cancer. However, other studies contradict these findings. Some of the mechanisms that may explain the link between meat consumption and cancer have been reported and are the heme iron which is present in the red meat, the heterocyclic amines (HCA) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) produced during high temperature cooking and the N- nitroso compounds (NOC) formed either endogenously in the body or ingested by exposure to exogenous sources. Those compounds are considered as the possible factors triggering cancer. Recently, a vegetarian diet is gaining more attention to avoid negative effects of meat consumption. However, a vegetarian diet could lead to other health problems by the potentional deficiencies of certain nutrients. The aim of this study was to investigate the relationship between meat consumption and potentional cancer risk in humans.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές