Show simple item record

Βιοδραστικά συστατικά τροφίμων με πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2(COVID-19)

dc.contributor.advisorΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.authorΚαρποντίνη, Φλώρα
dc.date.accessioned2022-07-21T06:30:13Z
dc.date.available2022-07-21T06:30:13Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2585
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2425
dc.description.abstractΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα βιοδραστικά συστατικά που παρουσιάζουν πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19). Η νόσος COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε πανδημία και από τότε μέχρι σήμερα απασχολεί την ανθρωπότητα. Επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου, καθώς αναγκάστηκε να αλλάξει συνθήκες και να λάβει προστατευτικά μέτρα, αλλά απασχολεί και την επιστημονική κοινότητα που προσπαθεί να βρει θεραπεία, εμβόλια και τρόπο να ενισχύσει τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου. Ένας από τους παράγοντες που εξετάζεται για τη συνεισφορά του στην άμυνα του οργανισμού και την αντιμετώπιση της νόσου είναι η διατροφή και ο ρόλος ορισμένων θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών στην ενίσχυση του οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι η «σωστή» διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, ενώ η «κακή» διατροφή τείνει να επιβαρύνει τον οργανισμό. Σημαντική συσχέτιση έχει εντοπισθεί στο εντερικό μικροβίωμα και στην εξέλιξη της νόσου COVID -19, καθώς,σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι ασθενείς με κορωνοϊό παρουσιάζουν εντερική δυσβίωση. Τα βιοδραστικά συστατικά που δείχνουν να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι του COVID-19 είναι η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η επάρκεια σε σελήνιο και οι πολυφαινόλες.el
dc.format.extent65el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΒιοδραστικά συστατικάel
dc.subjectCOVID-19el
dc.titleΒιοδραστικά συστατικά τροφίμων με πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2(COVID-19)el
dc.title.alternativeFood ingredients and bioactive compounds with potential contribution to the treatment of SARS-CoV-2 infection (COVID-19)el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeZoumpoulakis, Panagiotis
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές