dc.contributor.advisor | Κρίτση, Ευτυχία | |
dc.contributor.author | Καρποντίνη, Φλώρα | |
dc.date.accessioned | 2022-07-21T06:30:13Z | |
dc.date.available | 2022-07-21T06:30:13Z | |
dc.date.issued | 2022-07-14 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2585 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2425 | |
dc.description.abstract | Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα βιοδραστικά συστατικά που παρουσιάζουν πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19). Η νόσος COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε πανδημία και από τότε μέχρι σήμερα απασχολεί την ανθρωπότητα. Επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου, καθώς αναγκάστηκε να αλλάξει συνθήκες και να λάβει προστατευτικά μέτρα, αλλά απασχολεί και την επιστημονική κοινότητα που προσπαθεί να βρει θεραπεία, εμβόλια και τρόπο να ενισχύσει τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου. Ένας από τους παράγοντες που εξετάζεται για τη συνεισφορά του στην άμυνα του οργανισμού και την αντιμετώπιση της νόσου είναι η διατροφή και ο ρόλος ορισμένων θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών στην ενίσχυση του οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι η «σωστή» διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, ενώ η «κακή» διατροφή τείνει να επιβαρύνει τον οργανισμό. Σημαντική συσχέτιση έχει εντοπισθεί στο εντερικό μικροβίωμα και στην εξέλιξη της νόσου COVID -19, καθώς,σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι ασθενείς με κορωνοϊό παρουσιάζουν εντερική δυσβίωση. Τα βιοδραστικά συστατικά που δείχνουν να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι του COVID-19 είναι η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η επάρκεια σε σελήνιο και οι πολυφαινόλες. | el |
dc.format.extent | 65 | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Βιοδραστικά συστατικά | el |
dc.subject | COVID-19 | el |
dc.title | Βιοδραστικά συστατικά τροφίμων με πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2(COVID-19) | el |
dc.title.alternative | Food ingredients and bioactive compounds with potential contribution to the treatment of SARS-CoV-2 infection (COVID-19) | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Zoumpoulakis, Panagiotis | |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |