Show simple item record

Ζυμωτικό δυναμικό στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας

dc.contributor.advisorbanilas, george
dc.contributor.authorΤσιαρέ Κολλιοπούλου, Θάλεια Ελένη
dc.date.accessioned2022-07-24T21:10:32Z
dc.date.available2022-07-24T21:10:32Z
dc.date.issued2022-07-13
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2633
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2473
dc.description.abstractΣτα πλαίσια της εργασίας αυτής αξιολογήθηκε η φαινοτυπική ποικιλομορφία 20 ενδογενών στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας. Εξετάστηκαν ως προς χαρακτηριστικά του ζυμωτικού και οινολογικού τους δυναμικού και ειδικότερα μελετήθηκε η διάρκεια και ο ρυθμός της αλκοολικής ζύμωσης για κάθε στέλεχος, η ενεργός, η πτητική και η ολική οξύτητα, καθώς επίσης και το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Συνολικά, τα παρόντα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι διαφορετικά στελέχη S. cerevisiae έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν διαφορετικούς οινολογικούς φαινοτύπους, υποδεικνύοντας την πιθανή ύπαρξη μικροβιακής διάστασης στο terroir. Η επιλογή και η χρήση γηγενών στελεχών S. cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας, με ιδιαίτερα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά ως εναρκτήριες καλλιέργειες για την οινοποίηση, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα των οίνων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου.el
dc.format.extent66el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaeel
dc.subjectΝεμέαel
dc.subjectΟξύτηταel
dc.subjectΓηγενή στελέχηel
dc.subjectΖυμωτικό δυναμικόel
dc.subjectΡυθμός αλκοολικής ζύμωσηςel
dc.subjectΑλκοολική ζύμωσηel
dc.titleΖυμωτικό δυναμικό στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέαςel
dc.title.alternativeFermenting potential of Saccharomyces cerevisiae strains from Nemea regionel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.committeeNISIOTOU, ASPASIA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedIn the context of this thesis, the fermenting potential of 20 indigenous Saccharomyces cerevisiae strains from Nemea region was evaluated. The fermenting and oenological potential, more specifically τhe duration and the rate of fermentation for each genotype, the pH, the total and volatile acidity of the produced wine were evaluated. The present results indicate that different strains of S. cerevisiae may produce different wine phenotypes, thereby supporting the concept of microbial terroir in winemaking. The selection and use of indigenous S. cerevisiae strains from the Nemea region with peculiar phenotypic characteristics as starter cultures could be a powerful tool for improving the quality of wines and enhancing the local character of wines, highlighting at the same time the local grapevine varieties.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές