Μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης των βοτάνων Μέντας και Δυόσμου στον οίνο
Study of the antioxident effect of herbs Mint and Spearmint on wine
Πτυχιακή εργασία
Author
Αθανασιάδη, Ιωάννα
Καρτσαγκούλη, Ελευθερία
Date
2022-07-18Advisor
Σεχάντε, ΑντνάνAbstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η δυνατότητα εκχύλισης των φαινολικών και των αντιοξειδωτικών συστατικών των βοτάνων μέντας και δυόσμου στον έτοιμο οίνο παραγωγής του τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ποικιλίας Ροδίτη-Μοσχάτου Αλεξανδρείας. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο βότανα μεταγγίστηκαν σε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στον έτοιμο οίνο, όπου και γινόταν ανάδευση δύο φορές την ημέρα. Η εκχύλιση διήρκεσε δύο εβδομάδες και ακολούθως οι οίνοι φιλτραρίστηκαν και οδηγήθηκαν στο εργαστήριο για ανάλυση. Οι αναλύσεις που έγιναν είναι ο προσδιορισμός των ολικών φαινολικών συστατικών με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu και ο προσδιορισμός των αντιοξειδωτικών συστατικών με τη μέθοδο DPPH, για να μελετηθεί το σύνολο των αντιοξειδωτικών ουσιών των φαινολικών ενώσεων που εντοπίστηκαν στον οίνο. Για τον προσδιορισμό των τιμών χρησιμοποιήθηκαν φασματοσκοπικές τεχνικές. Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της συγκέντρωσης των ολικών φαινολικών που εντοπίστηκαν στον οίνο και εν τέλει η μέτρηση της συγκέντρωσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στα δείγματά μας. Τέλος, σημαντικό στοιχείο της έρευνας ήταν η σύγκριση των συγκεντρώσεων των βοτάνων, με κριτήριο τη μεγαλύτερη εκχυλισιμότητα, καθώς τα πειράματα περιλάμβαναν δύο συγκεντρώσεις για κάθε βότανο.
Abstract
In the present work, the possibility of extracting the phenolic and antioxidant components of the mint and spearmint herbs in the ready-made wine of the Department of Wine, Vine and Beverage of the Roditi-Moschato Alexandria variety was studied. More specifically, the two herbs were transfused in two different concentrations in the prepared wine, where it was stirred twice a day. The extraction lasted two weeks and then the wines were filtered and taken to the laboratory for analysis. The analyzes which performed, are the designation of the total phenolic components by the Folin-Ciocalteu method and the designation of the antioxidant components by the DPPH method, in order to study all the antioxidant components of the phenolic localization compounds in wine. Spectroscopic techniques were used to determine the values. The aim of the present research was to study the concentration of total phenolics where detected in wine and finally to measure the concentration of antioxidants in our samples. Summarizing, an important element of the research was the comparison of the concentrations of herbs, with the criterion of the highest extractability, as the experiments included two concentrations for each herb.