Μελέτη της αντιοξειδωτικής επίδρασης των βοτάνων πιπερόριζας και καρδάμου στον Ροδίτη οίνο
Study of the antioxidant effect of ginger and cardamom herbs in Roditis wine
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κυπρούλης, Σωτήριος
Ημερομηνία
2022-07-21Επιβλέπων
Σεχάντε, ΑντνάνΛέξεις-κλειδιά
Φαινολικό δυναμικό ; Βιολειτουργικός οίνος ; Αντιοξειδωτική ικανότητα ; Folin-Ciocalteau ; DPPHΠερίληψη
Σε αυτή τη διπλωματική εργασία μελετήθηκε η δυνατότητα της εκχύλισης των
φαινολικών και των αντιοξειδωτικών συστατικών των βοτάνων της πιπερόριζας και
του κάρδαμου, σε τοπικό λευκό οίνο, της ποικιλίας Ροδίτη, από την περιοχή Μαραθιά
του νομού Ηλείας, με σκοπό την δημιουργία βιολειτουργικού οίνου. Αρχικά γίνεται
μία αναφορά για την ιστορία της αμπέλου, αλλά και μία εισαγωγή στα βότανα. Στο
πειραματικό μέρος, τα βότανα, τοποθετήθηκαν μέσα στον οίνο, σε διαφορετικές
συγκεντρώσεις , είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Μετέπειτα ακολούθησε εκχύλιση,
διάρκειας δύο εβδομάδων και εν συνεχεία φιλτράρισμα. Αργότερα οι οίνοι
μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο, ώστε να προσδιοριστεί η συγκέντρωση των
φαινολικών ουσιών και η αντιοξειδωτική ικανότητα. Για τις παραπάνω αναλύσεις
χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι Folin-Ciocalteau και DPPH, ενώ για να προσδιοριστούν
οι τιμές χρησιμοποιήθηκαν φασματοσκοπικές τεχνικές. Ο στόχος της παρούσας
ερευνητικής μελέτης, ήταν η εξέταση των φαινολικών και αντιοξειδωτικών ουσιών που
εκχυλίστηκαν στον οίνο
Περίληψη
In this diploma thesis, the possibility of extracting the phenolic and antioxidant
components of the herbs of ginger and cardamom, in local white wine, of the Roditis
variety, from the Marathias area of the prefecture of Ilia, was studied, in order to create
a biofunctional wine. Initially there is a reference to the history of the vine, but also an
introduction to herbs. In the experimental part, the herbs were placed in the wine, in
different concentrations, either individually or in combination. This was followed by a
two-week extraction and then filtering. Later the wines were transferred to the
laboratory, in order to determine the concentration of phenolic substances and the
antioxidant capacity. For the above analyses, the Folin-Ciocalteau and DPPH methods
were used, while spectroscopic techniques were used to determine the values. The aim
of this research study was to examine the phenolic and antioxidant substances extracted
in wine.