Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων με εφαρμογή στο χαρούπι

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΑλοΐζου, Ελένη
dc.date.accessioned2022-09-22T10:12:06Z
dc.date.available2022-09-22T10:12:06Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2891
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2731
dc.description.abstractΗ επιτακτική ανάγκη για νέα φυτικά εκχυλίσματα με αντιμικροβιακή δράση και η μεγάλη ποσότητα ανεκμετάλλευτου χαρουπιού, Ceratonia siliqua L, αποτελούν αφορμή για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας. Με αυτόν τον σκοπό παρασκευάζονται εκχυλίσματα χαρουπιάς, με μεθόδους διαβροχής και εξαγωγής υποβοηθούμενης από υπερήχους. Σε αυτές γίνεται χρήση μη τοξικών και περιβαλλοντικά καλοηθών διαλυτών και συγκεκριμένα νερού και υδατικού διαλύματος αιθανόλη:νερό 10:90. Με τις μεθόδους διάχυσης φρεατίου σε άγαρ και με την αυτοματοποιημένη μέθοδος θολομέτρου, Bioscreen, μελετάται η αντιμικροβιακή δράση αυτών, έναντι των συχνά εμφανιζόμενων στα τρόφιμα παθογόνων μικροοργανισμών και ειδικά των ακόλουθων στελεχών Escherichia coli NCTC 12241/ATCC 25922, Staphylococcus aureus NCTC 10788/ATCC 6538 και Candida albicans NCPF 3255/ATCC 2091. Ακολουθεί μελέτη και σε περιπτώσεις στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των μεθόδων ανίχνευσης της αντιμικροβιακής ικανότητας. Βάση αυτών, προκύπτουν αξιοσημείωτες παρατηρήσεις, ως προς τα εκχυλίσματα ανώριμων λοβών και φύλλων χαρουπιάς έναντι στην Escherichia coli και τον Staphylococcus aureus. Πιο σημαντικό αποτέλεσμα κρίνεται η αντιμικροβιακή δράση Εκχυλίσματος φύλλων χαρουπιάς, που προκύπτει με διαβροχή με αιθανόλη:νερό 10:90 ως διαλύτη και με αναλογία υγρού:στερεού 200:10 έναντι της Escherichia coli NCTC 12241/ATCC 25922.el
dc.format.extent100el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectBioscreenel
dc.subjectΕκχύλισμα χαρουπιούel
dc.subjectΑντιμικροβιακή δράσηel
dc.subjectΔιάχυση φρεατίου σε άγαρel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.titleΜελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων με εφαρμογή στο χαρούπιel
dc.title.alternativeStudy of antimicrobial activity of plant extracts with application to carobel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe urgent need for new plant extracts with antimicrobial activity and the large amount of unexploited carob, Ceratonia siliqua L, are the reason for carrying out the present study. For this purpose, carob extracts are prepared, using ultrasonically assisted maceration and extraction methods. In these, non-toxic and environmentally benign solvents are used, specifically water and an aqueous solution of ethanol:water 10:90. With the agar well diffusion methods and the automated turbidometer method, Bioscreen, the antimicrobial activity of these is studied against the pathogenic microorganisms that often appear in foods and especially the following strains Escherichia coli NCTC 12241/ATCC 25922, Staphylococcus aureus NCTC 10788/ATCC 6538 and Candida albicans NCPF 3255/ATCC 2091. Subsequently occurs study and in some cases statistical analysis of the results of the antimicrobial capacity detection methods. Based on these, important observations are made regarding the extracts of immature pods and carob leaves against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. A more significant result is considered to be the antimicrobial activity of carob leaf extract, obtained by soaking with ethanol:water 10:90 as a solvent and with a liquid:solid ratio of 200:10 against Escherichia coli NCTC 12241/ATCC 25922.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές