dc.contributor.advisor | Παπαδάκης, Σπυρίδων | |
dc.contributor.author | Πολυβακίδη, Μαρία-Ελένη | |
dc.date.accessioned | 2022-09-26T07:21:24Z | |
dc.date.available | 2022-09-26T07:21:24Z | |
dc.date.issued | 2022-09-22 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2905 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2745 | |
dc.description.abstract | Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δίδουν μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα, αλλά και την θρεπτική αξία των τροφίμων που καταναλώνουν. Εκτος από τα διατροφικά οφέλη επιζητούν από τα τρόφιμα που καταναλώνουν να βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας τους. Την ανάγκη αυτή των καταναλωτών έρχονται να ικανοποιήσουν τα λειτουργικά τρόφιμα. Ιδιαίτερα ανερχόμενη κατηγορία λειτουργικών τροφίμων είναι τα μη γαλακτοκομικής βάσης τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικές καλλιέργειες. Πλέον, η έρευνα έχει στραφεί στην δημιουργία μη γαλακτοκομικών προβιοτικών προϊόντων στα οποία οι προβιοτικές καλλιέργειες θα ενσωματώνονται στο τελικό προϊόν ήδη καλλιεργημένες χωρίς να προκαλούν την ζύμωση του προϊόντος και σε αδρανή μορφή έως ότου να βρεθούν στο γαστρεντερικό περιβάλλον του ανθρώπινου οργανισμού όπου και θα δρουν προς όφελος της υγείας τους .Στην παρούσα έρευνα, παρασκευάστηκε ένα στιγμιαίο ρόφημα από εκχυλίσματα βοτάνων εμπλουτισμένο με προβιοτικές καλλιέργειες και μελετήθηκε η επιβίωση των ενθυλακωμένων προβιοτικών μικροοργανισμών σε αυτό. Η λογαριθμική μείωση της επιβίωσης των προβιοτικών μικροοργαισμών ήταν της τάξης των 1,5 έως 3 λογαρίθμων. Τόσο ο τύπος της χρησιμοποιούμενης μαλτοδεξτρίνης(12,21 DE) όσο και η πειραματική σειρά δεν επιδρούν στην κυτταρική βιωσιμότητα με τις τιμές της επιβίωσης ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους δειγμάτων και τις διαφορετικές πειραματικές σειρές να μη
παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές διαφορές έπειτα από στατιστική ανάλυση. | el |
dc.format.extent | 77 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Eπιβίωση | el |
dc.subject | Μαλτοδεξτρίνη | el |
dc.subject | Προβιοτικά | el |
dc.title | Παραγωγή στιγμιαίου ροφήματος από εκχυλίσματα βοτάνων εμπλουτισμένου με προβιοτικές καλλιέργειες | el |
dc.title.alternative | Production of instant beverage from herbal extracts enriched with probiotic cultures | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Lately, consumers emphasize not only on the quality but also on the nutritional value of the food products they consume. Besides the nutritional benefits, they ask from the products they consume to improve their health status. This request is satisfied by the functional foods. A very upcoming category of functional foods is the non-dairy foods which are enriched with probiotic cultures. Nowadays, the research has focused on the creation of non dairy probiotic products, in which the probiotic cultures will be incorporated at the final product without causing the fermentation of it, remaining inactive until they enter in the human gastroenteric tract (GI), where they will exert their actions for the benefit of the human health. In the current research, it is created an instant beverage from herbal extracts enriched with probiotic cultures and it is studied for the survival of the them. The logarithmic reduction of the survival of the probiotic microorganismsranged from 1,5 to 3 logarithms. The type of the used maltodextrin (MD) and the experimental series don’t seem to affect the probiotic survivability, since the values of survival between the different types of samples and the different experimental series don’t present statistical important difference after statistical analysis. | el |