Οινοτουρισμός - Οινικές διαδρομές της Αττικής
Wine tourism - Wine routes of Attica
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Τζερμπατζίδου, Δέσποινα Παναγιώτα
Ημερομηνία
2021-02-25Επιβλέπων
Καλδής, ΠαναγιώτηςΛέξεις-κλειδιά
Οινοτουρισμός ; Οινικές διαδρομές ; Τουρισμός ; Οινοποιεία ΑτιικήςΠερίληψη
Ο οινοτουρισμός είναι ένας ανερχόμενος κλάδος του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά κέρδη στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Στην Αττική, με ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου και διεθνή φήμη για τις ποικιλίες της και τα κρασιά της, υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που τα τελευταία χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Στην παρούσα ερευνητική πτυχιακή εργασία, παρουσιάζοντας τον αττικό αμπελώνα, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται και τα οινοποιεία ανά περιοχή και μελετώντας αναλυτικά ως περίπτωση το οινοποιείο «Πύργος Βασιλίσσης», προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την σημερινή λειτουργία των οινοποιείων στην Αττική και το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν στους επισκέπτες. Πραγματοποιήσαμε έρευνα, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, με σκοπό να μελετηθούν οι στάσεις, συμπεριφορές και προτιμήσεις των επισκεπτών του οινοποιείου. Συμπερασματικά, προέκυψε ότι σκοπός των επισκεπτών είναι σε μεγάλο ποσοστό όχι μόνο να δοκιμάσουν και να αγοράσουν κρασί αλλά και να ψυχαγωγηθούν. Θεωρούν από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες την ξενάγηση στο οινοποιείο και τη γευσιγνωσία κρασιών και ακολούθως την ξενάγηση στον αμπελώνα την αγορά κρασιού και ενθυμίων και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο χώρο του οινοποιείου. Το οινοποιείο για να αποτελέσει πηγή έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να δώσει έμφαση στις βασικές του υποδομές και στην παροχή μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας στον επισκέπτη που να του προσφέρει επιπλέον δραστηριότητες πολιτιστικού, λαογραφικού ή ακόμα και αθλητικού-ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.
Περίληψη
Wine tourism is a rising branch of tourism that can prove to be really profitable in the development of a geographical area. In Attica, with centuries of history in the cultivation of the vine and international fame for its varieties and wines, there are several wineries that have been active in the field of wine tourism in recent years. The wineries are also cultivated by region and we tried to approach the current operation of wineries in Attica and the type of services they provide to visitors by studying the winery in detail as a case in point with "Pyrgos Vassilissis" winery. We concluded that winery’s visitors are more interested in wine tasting and purchasing but also entertainment. The most important activities of the winery for the visitors are the guided tour and the wine tasting. Subsequently are the guided tour of the vineyard and the wine purchasing along with souvenirs purchasing. Visitors also like to participate in the organized events of Pyrgos Vassilissis. For the winery to be a point of tourist interest, it should emphasize the revamp of its general infrastructure but also provide a more complete experience to the visitors by offering additional activities of cultural, folklore, or even sports-entertainment interest.