Πλοήγηση ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ανά ημερομηνία δημοσίευσης
Αποτελέσματα 81-100 από 617
-
Τα σπορογόνα βακτήρια στα τρόφιμα: πρόσφατα δεδομένα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Η ταξινόμηση των αλλοιωγόνων σπορογόνων βακτηρίων είναι απαραίτητο να μελετάτε και να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα που προκύπτουν από εξελιγμένες μεθόδους ταυτοποιήσεις και απαρίθμησης των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται ... -
Συμβατική και βιολογική παραγωγή τομάτας, από τον πρωτογενή τομέα έως την τυποποίηση. Διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε δραστηριότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού και οι νέες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, θα πρέπει να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2050. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ... -
Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας στο χρόνο ζωής παστεριωμένου γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)Το γάλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου καθώς αποτελεί μία πλούσια θρεπτικά τροφή για εκείνον. Στην παρακάτω πτυχιακή εργασία αναλύονται όλα τα βασικά συστατικά του γάλακτος (νερό, πρωτεΐνες, ... -
Παρασκευή μικρογεύματος (snack) υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το φραγκόσυκο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)Ο όλο και πιο απαιτητικός τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια την αγορά στην παραγωγή υγιεινών και εύγευστων μικρογευμάτων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή γνώση πως λόγω αυτού, οι καταναλωτές επιθυμούν ... -
Ο διατροφικός χάρτης της Μπουρκίνα Φάσο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)Η γνώση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες έχει πολλές διαστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί να αφορά συγκεκριμένες ηλικίες, μπορεί να σχετίζεται με την τρόπο που αυτές αναπτύσσονται και καθιερώνονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ... -
Μελέτη της εκχυλισματικής ικανότητας της ρητίνης πεύκης χαλεπίου στις ζυμώσεις και μελέτη της οξειδωτικής της ικανότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον ρητινίτη οίνο ο οποίος παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια όπως αποδεικνύεται από αρχαιολογικά ευρήματα και γραπτές αναφορές. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε ως οίνος ονομασίας ... -
Παραγωγή ξιδιού από μπύρα και ανάλυσή του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Το ξίδι ανά τους αιώνες αποτελεί αναμφίβολα, βρώσιμο προϊόν το οποίο χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του. Η ιστορία του ξεκινά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ... -
Καταναλωτικές στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Στόχος της πτυχιακής μου εργασίας είναι η παρουσίαση της τάσης που αναπτύσσει το καταναλωτικό κοινό απέναντι στα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας. Τα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν εμπορεύματα που φέρουν την επωνυμία του ... -
Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ... -
Η διείσδυση του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές τον 21ο αιώνα ειδική περίπτωση της αμερικάνικης αγοράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της εθνική και αγροτικής μας οικονομίας της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική διείσδυση του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές. ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων απολίπανσης σπόρων κάνναβης για την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων πλουσίου ζυμαριού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη τάση ως προς την προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη διατροφή τους, οι οποίοι στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Παράλληλα ... -
Μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων φυτικής προέλευσης για την παραλαβή συστατικών προστιθέμενης αξίας- Κλασικές και καινοτόμες τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που απαιτούν προσεκτική διαχείριση ώστε η απόρριψή τους να πραγματοποιείται με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, ... -
Συγκέντρωση AGE's στις τροφές και η επίπτωση τους στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs = Advanced Glycation End products) είναι οργανικά μόρια που σχηματίζονται στους ζωντανούς οργανισμούς ή λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η μελέτη επικεντρώνεται στις ... -
Η συμβολή των δεικτών NOVA και Nutri-score στην ενημέρωση του καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εξετάζει την αντικατάσταση των επεξεργασμένων με λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και την σύνδεση τους με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες με την βοήθεια της ταξινόμησης NOVA, όπως και την επίδραση της ... -
Βιολογικά προϊόντα: απαιτήσεις, εμπόδια πιστοποίησης και διακίνησης, η θέση τους στην αγορά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμια κλίμακα έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα υπέρ της διατήρησης, της προστασίας και της προαγωγής του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ζώων. Το κίνημα αυτό σε συνδυασμό με τα διατροφικά ... -
Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τα βιολογικά προϊόντα, την συμβολή τους στις καταναλωτικές συνήθειες σε αγορές τοπικές και του εξωτερικού καθώς και την πορεία της εξέλιξής τους στον αγροτικό και εμπορικό τομέα από το ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την έρευνα των υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές, με βασικό σκοπό την ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας τους. Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς πραγματοποιήθηκε ... -
Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης σε εκχυλίσματα βρώσιμων ανθέων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Τα βρώσιμα άνθη χρησιμοποιούνταν από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Στη σημερινή εποχή η χρήση τους στη μαγειρική αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε ο ρόλος των ελληνικών φυτών, και ιδιαιτέρως της ελιάς, ως φυσικά αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά, καθώς και οι διάφοροι τρόποι παραλαβής των εκχυλισμάτων τους. Το φύλλο της ελιάς αποτελεί ... -
Ανασκόπηση της επίδρασης βιοδραστικών συστατικών υπερτροφών (superfoods) στο εντερικό μικροβίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί ένα σύνθετο και δυναμικό σύστημα μικροοργανισμών, με σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ερευνητικού ...