Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία
Advantages of mastic in human health
Λέξεις-κλειδιά
Μαστίχα ; Μαστίχα Χίου ; Μαστιχοχώρια ; Ευεργετικές ιδιότητες ; Υγεία ; Mastic tearsΠερίληψη
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη της και για την παραγωγή ρητίνης άριστης ποιότητας. Η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου είναι μία τέχνη και μία τεχνική που αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες. Η ρητίνη του μαστιχόδεντρου αποτελείται από περισσότερες από 120 χημικές ενώσεις και σε ποσοστό 40-55% περιέχει τριτερπενικά οξέα και 20-25% κλάσμα πολυμερούς (πολύ-β-μερκένιο). Η ευεργετική δράση της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες. Βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από γαστρεντερικές διαταραχές και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής. Τέλος, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Περίληψη
The subject of this thesis is the beneficial properties of mastic in human health. Mastic (Pistacia Lentiscus var Chia) is cultivated exclusively in the southern part of the island of Chios. The special climatic and soil conditions have created the necessary conditions for its development and for the production of excellent quality resin. The cultivation of the mastic tree is an art and a technique that has developed over the centuries. The resin of the mastic tree consists of more than 120 chemical compounds and in a percentage of 40-55% contains triterpenic acids and 20-25% polymer fraction (poly-β-mercene). The beneficial effect of mastic on human health, especially in recent decades, has attracted the interest of the scientific community. Research has shown that it has antimicrobial, antioxidant, cardioprotective and anti-cancer properties. It helps to protect the body from gastrointestinal disorders and is used to treat bad breath. Finally, it seems that it can help in the treatment and regulation of diabetes.