• Οι μετρήσεις του αζώτου στην μπύρα 

      Βογιατζής, Πολυχρόνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-01)
      Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό αντικείμενο πραγμάτευσης τις μεθόδους μέτρησης του αζώτου στην μπύρα. Για την μελέτη του ερευνητικού αντικειμένου επιλέχθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Μέσα από ...
    • Οι Μύκητες Aspergillus και Penicillium στις Αλλοιώσεις Τροφίμων 

      Παυλοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται η συμβολή των μυκήτων στις αλλοιώσεις των τροφίμων. Το φάσμα των μυκήτων είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έτσι περιγράφεται η δράση δύο από τους πιο διαδεδομένους μύκητες Aspergillus και ...
    • Οι μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και η επικινδυνότητα στα τρόφιμα 

      Μπινιάκου, Ελένη; Στεφανή, Ίρις-Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το γένος των μυκήτων Fusarium είναι χαρακτηριστικό παθογόνο κυρίως για φυτικές καλλιέργειες και κατά συνέπεια και για ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς. Οι μύκητες υπάρχουν στο έδαφος, σε υπόγειες εγκαταστάσεις και ...
    • Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών 

      Φλέσσουρα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Το αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες ...
    • Οι φωτοσυνθετικές αποκρίσεις των φύλλων του αμπελιού υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών 

      Μαυρόκωστα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-30)
      Έχει εκτιμηθεί ότι η κλιματική αλλαγή, από την άποψη των αλλαγών στα πρότυπα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επόμενες δεκαετίες στην αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης. Η θερμική αύξηση μπορεί ...
    • Οίνοι από γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, το παρόν και το μέλλον 

      Γαλανάκη, Χρυσούλα; Χαρίτου, Αθηνά Μάλαμα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-08)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλες τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου και τη μελλοντική τους πορεία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Επιπροσθέτως, στο ερευνητικό κομμάτι παρουσιάζεται η γνώση ...
    • Οίνοι χωρίς αλκοόλ και οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα αιθανόλης: επισκόπηση και μέθοδοι παραγωγής 

      Κιούσης, Βασίλης; Στεφάνου, Άννα-Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)
      Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να κάνουμε μια γενική επισκόπηση των παραπάνω κατηγοριών ποτών ξεκινώντας από την νομοθεσία που τα διέπει, τις καταναλωτικές τάσεις και τις προσεγγίσεις Μάρκετινγκ αυτών στις διάφορες ...
    • Οίνοι χωρίς αλκοόλ και οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα αιθανόλης: πώς αποτυπώνεται η εικόνα, οι απόψεις και η πρόθεση αγοράς των Ελλήνων καταναλωτών για τις παραπάνω δύο κατηγορίες ποτών 

      Νικολουδάκη, Άρτεμις Αρετή; Γκαλημάνη, Ειρήνη Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)
      Το αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ποτά με χαμηλή και μηδενική περιεκτικότητα σε αιθανόλη αποτελεί μια παγκόσμια τάση η οποία έχει επηρεάσει και την κατηγορία του οίνου. Στην παραπάνω βάση, σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν ...
    • Οίνος και υγεία 

      Πατηνιώτης, Ματθαίος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-21)
      Το κρασί είναι ένα υδροαλκοολικό διάλυμα (80-85% νερό) που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των οργανικών οξέων, των φαινολικών ενώσεων, των αρωματικών ενώσεων, των ...
    • Οινολογικό δυναμικό στελεχών του είδους Metschnikowia pulcherrima απομονωμένων από ελληνικούς αμπελώνες 

      Μπίρνιο, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Οι γηγενείς ζύμες των σταφυλιών έχουν την ιδιότητα να προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον οίνο. Ωστόσο, η συνεχής χρήση εμπορικών στελεχών ζυμομυκήτων επισκιάζει την έκφραση των αυτόχθονων ζυμών στο τελικό προϊόν. Η ...
    • Οινοτουρισμός - Οινικές διαδρομές της Αττικής 

      Τζερμπατζίδου, Δέσποινα Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Ο οινοτουρισμός είναι ένας ανερχόμενος κλάδος του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά κέρδη στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Στην Αττική, με ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου και διεθνή φήμη για τις ποικιλίες ...
    • Ολιστική ανάλυση μητρικού πρωτογάλακτος με φασματοσκοπία υπερύθρου 

      Ανδριάς-Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-30)
      Το μητρικό γάλα είναι ο ιδανικός τρόπος θρέψης για τα νεογνά, όπως είναι εμφανές από τις διάφορες αναλυτικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη σύνθεσή του και την επίδρασή του στην ανάπτυξη, υγεία και φυσιολογική ...
    • Οξειδωσιμότητα των οίνων και παράγοντες που την επηρεάζουν 

      Σταματίου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)
      Ο οίνος, ένα σύνθετο και αγαπημένο ποτό, είναι ευαίσθητο στην οξείδωση, μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η εργασία αυτή εμβαθύνει στο πολύπλευρο ...
    • Οργανοληπτική αξιολόγηση αποσταγμάτων: επισκόπηση και τελευταίες εξελίξεις στις μεθόδους 

      Ρεσούλι, Ροζάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-06)
      Σκοπός της εργασίας αυτής, ήταν να γίνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σε σχέση με ότι αφορά την οργανοληπτική αξιολόγηση των αποσταγμάτων. Αρχικά έγινε μια σύντομη περιγραφή της κατηγορίας αυτών των αλκοολούχων ποτών όπως ...
    • Οργανοληπτικός έλεγχος οίνων της ποικιλίας Μαλαγουζιάς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας 

      Ανδριανάκου, Ανθούλα Ηλιάνα; Φραγκιά, Ιωάννα Παγώνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-11)
      Η ποικιλία της Μαλαγουζιάς χαρακτηρίζεται ως η ποικιλία-πεμπτουσία του σύγχρονου ελληνικού οινικού κόσμου και δείχνει στους οινοπαραγωγούς τον τρόπο να ανακαλύψουν ξανά το δυναμικό τους. Παρά την πεποίθηση ότι είχε εξαφανιστεί ...
    • Οφέλη και βλάβες των φυτικών συμπληρωμάτων στην υγεία του ανθρώπου 

      Γεωργούλα, Λαμπρινή Άννα; Μιχαήλ, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα οφέλη και οι βλάβες που τα φυτικά συμπληρώματα έχουν στην υγεία του ανθρώπου.
    • Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή 

      Λεβέντης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή. Η διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και συζητήσεων εδώ και αιώνες, τόσο μεταξύ των μελών της ...
    • Παράγοντες που επιδρούν στο αρωματικό προφίλ των ζύθων 

      Τσολακίδης, Κωνσταντίνος; Δελαπόρτας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)
      Μία από τις σημαντικότερές έρευνες, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία της ζυθοποιίας, είναι η χρήση των non-Saccharomyces ζυμών. Οι ζύμες αυτές έχουν τη δυνατότητα να παράξουν μπίρες με ενισχυμένο ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσης 

      Παπάζογλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)
      Τα παράσιτα στα τρόφιμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία παρασίτων σε διάφορα είδη τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και σύγχρονοι μέθοδοι ανίχνευσης 

      Καρβέλης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Τα παράσιτα που επηρεάζουν τα τρόφιμα ταξινομούνται με βάση ένα χαρακτηριστικό, το αν παρασιτούν στα τρόφιμα και στους ξενιστές εξωτερικά ή εσωτερικά. Τα χωρίζουμε σε εσωπαράσιτα (Έλμινθες, πρωτόζωα), και σε εξωπαράσιτα ...