dc.contributor.advisor | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.author | Μπέκιο, Έλλη | |
dc.date.accessioned | 2022-10-24T08:47:47Z | |
dc.date.available | 2022-10-24T08:47:47Z | |
dc.date.issued | 2022-09-22 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3215 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3055 | |
dc.description.abstract | Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος κατά την επεξεργασία,
όλα τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν κατάλληλα πρόσθετα με βάση τα χαρακτηριστικά
του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί
όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Από τα διάφορα είδη που σχετίζονται με την
ασφάλεια των τροφίμων, τα πρόσθετα τροφίμων είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα. Μέχρι
σήμερα, λίγα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των προσθέτων τροφίμων στη
μικροχλωρίδα του εντέρου είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η έκθεση σε
πρόσθετα τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει δυσβίωση και απορρύθμιση της
ομοιόστασης του εντέρου με αλλαγή του φραγμού του εντέρου και ενεργοποίηση της
ανοσολογικής απόκρισης. Η δυσβίωση στο μικροβίωμα του εντέρου λόγω
διατροφικών και περιβαλλοντικών αλλαγών μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη και
την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τέτοιες παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι
πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους πιθανούς κινδύνους για την υγεία λόγω
κατανάλωσης ορισμένων κατηγοριών προσθέτων τροφίμων, γεγονός που μπορεί να
αποκαλύψει στρατηγικές για την αναμόρφωση ορισμένων επεξεργασμένων τροφίμων. | el |
dc.format.extent | 61 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Μικροχλωρίδα εντέρου | el |
dc.subject | Food additives | el |
dc.subject | Πρόσθετα τροφίμων | el |
dc.subject | Gut microflora | el |
dc.title | Πρόσθετα τροφίμων και η επίδραση τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου | el |
dc.title.alternative | Food additives and their effect on gut microflora | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.committee | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | In order to ensure product quality during processing, all foods must contain
appropriate additives based on product characteristics. In recent years, consumers have
become increasingly cautious about food safety. Of the various items related to food
safety, food additives are among the most controversial. To date, few data on the effect
of food additives on gut microflora are available. However, it is observed that exposure
to food additives could cause dysbiosis and dysregulation of gut homeostasis by altering
the gut barrier and activating the immune response. Dysbiosis in the gut microbiome
due to dietary and environmental changes may be linked to the development and
progression of colon cancer. Such observations suggest that more attention should be
paid to the potential health risks due to consumption of certain categories of food
additives, which may reveal strategies to reformulate certain processed foods. | el |