Εμφάνιση απλής εγγραφής

Πρόσθετα τροφίμων και η επίδραση τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου

dc.contributor.advisorΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.authorΜπέκιο, Έλλη
dc.date.accessioned2022-10-24T08:47:47Z
dc.date.available2022-10-24T08:47:47Z
dc.date.issued2022-09-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3215
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3055
dc.description.abstractΠροκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος κατά την επεξεργασία, όλα τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν κατάλληλα πρόσθετα με βάση τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Από τα διάφορα είδη που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρόσθετα τροφίμων είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα. Μέχρι σήμερα, λίγα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των προσθέτων τροφίμων στη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει δυσβίωση και απορρύθμιση της ομοιόστασης του εντέρου με αλλαγή του φραγμού του εντέρου και ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης. Η δυσβίωση στο μικροβίωμα του εντέρου λόγω διατροφικών και περιβαλλοντικών αλλαγών μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τέτοιες παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους πιθανούς κινδύνους για την υγεία λόγω κατανάλωσης ορισμένων κατηγοριών προσθέτων τροφίμων, γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει στρατηγικές για την αναμόρφωση ορισμένων επεξεργασμένων τροφίμων.el
dc.format.extent61el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜικροχλωρίδα εντέρουel
dc.subjectFood additivesel
dc.subjectΠρόσθετα τροφίμωνel
dc.subjectGut microflorael
dc.titleΠρόσθετα τροφίμων και η επίδραση τους στη μικροχλωρίδα του εντέρουel
dc.title.alternativeFood additives and their effect on gut microflorael
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedIn order to ensure product quality during processing, all foods must contain appropriate additives based on product characteristics. In recent years, consumers have become increasingly cautious about food safety. Of the various items related to food safety, food additives are among the most controversial. To date, few data on the effect of food additives on gut microflora are available. However, it is observed that exposure to food additives could cause dysbiosis and dysregulation of gut homeostasis by altering the gut barrier and activating the immune response. Dysbiosis in the gut microbiome due to dietary and environmental changes may be linked to the development and progression of colon cancer. Such observations suggest that more attention should be paid to the potential health risks due to consumption of certain categories of food additives, which may reveal strategies to reformulate certain processed foods.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές