Η επίδραση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη βελτίωση της παραγωγικότητας των οινοποιείων συνδυαστικά με τη βιωσιμότητα αυτών
The impact of circular economy principles on wineries’ productivity improvement and their viability
Λέξεις-κλειδιά
Κυκλική οικονομία ; Βιωσιμότητα ; Οινοποιεία ; Κρασί ; ΑπορρίμματαΠερίληψη
Πολλά έχουν λάβει χώρα στον τομέα της παραγωγής κρασιού για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεδομένης της συνάφειάς του στην οικονομία και στην κοινωνία, είναι θεμελιώδους σημασίας να διερευνηθούν οι δραστηριότητές που σχετίζονται με την παραγωγή του κρασιού συνδυαστικά με τη βέλτιστη χρήση των πόρων και την ανάπλαση και αποκατάσταση του φυσικού συστήματος σε συμφωνία με τις προϋποθέσεις που θέτει η Κυκλική Οικονομία.
Το κύριο ενδιαφέρον αυτής της εργασίας ήταν, μέσω συνδυασμού βιβλιογραφικής ανασκόπησης, ποιοτικής έρευνας με τη χρήση της ημιδομημένης συνέντευξης και ποσοτικής έρευνας με τη χρήση ερωτηματολογίου να εντοπιστεί πώς ο τομέας της οινοποιίας έχει ενσωματώσει τις εγκαταστάσεις της κυκλικής οικονομίας στις δραστηριότητές των οινοποιείων του καθώς και η γνώση που υπάρχει σχετικά με τα παραπάνω στο ελληνικό πλαίσιο .
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν οινοποιεία στην Ελλάδα, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την κυκλική οικονομία και ένα οινοποιείο στο οποίο ήδη εφαρμόζονται οι παραπάνω αρχές.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε πως η βέλτιστη χρήση των πόρων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας της διαδικασίας και η ανάγκη επανεξέτασης και επανασχεδιασμού των τρεχουσών πρακτικών είναι από τα βασικά ζητήματα στα οινοποιεία
Περίληψη
Much has taken place in the field of wine production to promote sustainable development. Given its relevance to the economy and society, it is essential to explore activities related to wine production combined with the optimal use of resources and the regeneration and restoration of the natural system in accordance with the conditions set by the Circular Economy.
The main interest of this work was, through a combination of literature review, qualitative research using the semi-structured interview and quantitative research using a questionnaire to find out how the winery sector has integrated the circular economy facilities in the activities of its wineries as well as the knowledge that exists about the above in the Greek context.
The sample of the research was wineries in Greece, which are going to use the circular economy and a winery in which the above principles are already applied.
The results of the research showed that the optimal use of resources at all stages of the process chain and the need to review and redesign current practices are among the key issues in wineries.