Εμφάνιση απλής εγγραφής

Διερεύνηση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με τη διατροφή - μία εκπαιδευτική πρόταση

dc.contributor.advisorKanellou, Anastasia
dc.contributor.authorΓεωργίου, Μάρθα
dc.date.accessioned2022-11-03T15:04:26Z
dc.date.issued2022-10-13
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3309
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3149
dc.description.abstractΣτη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία σκοπός ήταν να μελετηθεί το επίπεδο των γνώσεων Ελλήνων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο σχεδιασμός μίας εκπαιδευτικής πρότασης μέσω της οποίας θα ήταν δυνατό να βελτιωθούν οι γνώσεις τους. Έτσι σε πρώτη φάση εξετάστηκαν οι γνώσεις εφήβων μαθητών, που είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (15-16 ετών) για ποικίλες κατηγορίες διατροφικών στοιχείων και ομάδων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια κλπ) καθώς και τροφών όπου περιλαμβάνονται. Η έρευνα διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, που είχε ήδη σχεδιαστεί και χρησιμοποιηθεί (σε έντυπη μορφή) σε αντίστοιχη έρευνα από Ιταλούς ερευνητές. Το ερωτηματολόγιο GeNSK (General and Sport Nutrition Knowledge Questionnaire) είχε ήδη ελεγχθεί σχετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του. Ακολούθησε η μετάφρασή του στα ελληνικά και η συμπλήρωσή τους από τους 80 μαθητές 3 διαφορετικών δημόσιων σχολείων της Αθήνας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το δείγμα της έρευνας ήταν περιορισμένο, αφού σκοπός ήταν απλώς μία αρχική αποτύπωση των γενικών τάσεων και όχι αυστηρή στατιστική μελέτη με στόχο τις γενικεύσεις. Με βάση τα ευρήματα σχετικά με τις γνώσεις των μαθητών, σχεδιάστηκε η εκπαιδευτική πρόταση. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με κάρτες γύρω από έννοιες της διατροφής. Σκοπός του ήταν να αποτελέσει μία παιγνιώδη και ψυχαγωγική εκπαιδευτική πρόταση με σαφείς ωστόσο διδακτικούς στόχους. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να διαφοροποιείται από την κλασσική, παραδοσιακή διδασκαλία χωρίς όμως να αποκλίνει από τα προσδοκώμενα μαθησιακά οφέλη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι γνώσεις γύρω από τη διατροφή συσχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου άρα και την υγεία του ως έναν σημαντικό βαθμό. Μάλιστα τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου επιβεβαίωσαν τις αναμενόμενες αποσπασματικές γνώσεις ή/και παρανοήσεις που είχαν οι μαθητές και επισφράγισαν την ανάγκη εύρεσης διδακτικών προσεγγίσεων ώστε να ενισχυθούν οι εν λόγω γνώσεις, κυρίως καθώς ακροθιγώς εξετάζονται από τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) διαφορετικών αντικειμένων της ελληνικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το εκπαιδευτικό παιχνίδι δεν έχει εφαρμοστεί σε μαθητές ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά του. Αυτό είναι ένα επόμενο βήμα στην έρευνα, που θα μπορούσε να καταδείξει αδυναμίες αλλά και δυνατά σημεία και φυσικά θα μπορούσαν να προταθούν τροποποιήσεις που θα ταίριαζαν ακόμη περισσότερο στα κατά τόπους μαθητικά κοινά και τις ιδιαίτερες διατροφικές (π.χ. τοπικές) συνήθειες.el
dc.format.extent88el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΕρωτηματολόγιο GENSKel
dc.subjectΕκπαιδευτικό παιχνίδιel
dc.subjectΔιατροφή και εκπαίδευσηel
dc.titleΔιερεύνηση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με τη διατροφή - μία εκπαιδευτική πρότασηel
dc.title.alternativeExploring students' knowledge about nutrition - an educational proposalel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeZoumpoulakis, Panagiotis
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe aim of this Bachelor thesis was to study the level of knowledge of Greek secondary school students about human nutrition and then to design an educational proposal through which it would be possible to improve their knowledge. Thus, in a first phase, the knowledge of adolescent students who had completed compulsory education (15-16 years old) about various categories of nutritional elements and groups (carbohydrates, proteins, lipids, etc.) and foods in which they are included, was examined. The survey was conducted using an electronic questionnaire, which had already been designed and used (in paper form) in a similar survey by Italian researchers. The GeNSK (General and Sport Nutrition Knowledge Questionnaire) questionnaire had already been tested for validity and reliability. It was then translated into Greek and completed by 80 students from 3 different public schools of Athens. It should be noted that the sample of the survey was limited, since the aim was just an initial capture of general trends and not a strict statistical study aiming at generalizations. Based on the findings of students' knowledge, the educational proposal was designed. More specifically, an educational card game around nutrition concepts was designed. It was intended to be a playful and entertaining educational proposal with clear yet didactic objectives. The game was designed in this way in order to differentiate itself from classical, traditional teaching without deviating from the expected learning benefits. After all, it is well known that knowledge about nutrition is directly related to people's eating habits and therefore to a large extent to their health. In fact, the results of the questionnaire confirmed the expected fragmentary knowledge and/or misconceptions that the students had and highlighted the need to find teaching approaches in order to strengthen this knowledge, especially as it is closely examined by the curricula of different subjects of Greek compulsory education. Finally, it should be mentioned that the educational game has not yet been applied to students in order to evaluate its results. This is a next step in the research, which could show both weaknesses and strengths and of course modifications could be proposed that would be even more suited to the local student communities and particular dietary (e.g. local) habits.el
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2023-11-03T15:04:26Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές