Βιώσιμη συσκευασία τροφίμων
Sustainable food packaging
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Κοζιώρη, Αντιγόνη
Date
2022-07-18Advisor
Παπαδάκης, ΣπυρίδωνKeywords
Συσκευασία ; Τρόφιμα ; Βιωσιμότητα ; Packaging ; Food packaging ; SustainabilityAbstract
Οι συσκευασίες διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αξίας των
προϊόντων. Τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα απευθύνονται σε όλους τους
καταναλωτές, και στόχος με τα χρόνια είναι να παράγονται και να προσφέρονται χρησιμοποιώντας
λιγότερες ροές ενέργειας και υλικών και στοχεύοντας σε λιγότερες κοινωνικές, οικονομικές και
περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι λύσεις για μία πιο αειφόρο συσκευασία είναι το lightweighting
(ελάφρυνση συσκευασίας), η ανακύκλωση των υλικών ως πρώτων υλών, η επαναχρησιμοποίηση της
συσκευασίας, ο βελτιωμένος σχεδιασμός της συσκευασίας, η βελτιωμένη παραγωγική διαδικασία, και
η χρήση υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον (υλικά βιολογικής προέλευσης, νανοϋλικά,
βιοδιασπώμενα υλικά και νέα υλικά που συνεχώς αναπτύσσονται). Όλα τα παραπάνω εξετάζονται
κριτικά από τη βιομηχανία συσκευασιών για να καθοριστεί εάν η ενέργεια και οι πόροι που υπάρχουν
είναι αρκετοί σε ποσότητα, εάν οι λύσεις είναι αποτελεσματικές και η ρύπανση μειώνεται πραγματικά
χωρίς να μεταφέρεται, δημιουργώντας οικολογικά οφέλη, κοινωνικές και οικονομικές αυξήσεις.
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία γίνεται η απαραίτητη εισαγωγή στις έννοιες της Βιώσιμης
Ανάπτυξης και στο ρόλο της συσκευασίας τροφίμων στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως
έχουν οριστεί από τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται όλα τα
προβλήματα που έχουν προκύψει έως τώρα και έχουν συμβάλλει στην ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες
λύσεις για τη συσκευασία τροφίμων, ώστε ο ρόλος της στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων
να συμβαδίζει με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως, στα κεφάλαια της
παρούσας διπλωματικής εργασίας δίνονται πιθανές λύσεις και δίνονται σαφείς επιλογές και
καθοδηγήσεις για τη μετάβαση μίας συσκευασίας τροφίμων σε μία βιώσιμη συσκευασία τροφίμων.
Abstract
Packaging plays an increasingly important role in maintaining the value of products. Food packaging
concerns all consumers, and the goal over the years is to be produced and offered using fewer energy
and material flows and aiming for smaller social, economic and environmental impacts. The solutions
for more sustainable packaging are lightweighting, recycled materials as raw materials, reusable
packaging materials, recyclable products, improved designs, improved production process, and
materials that are environmentally friendly (materials of biological origin, nanoscale, biodegradable
materials and new material solutions that are developed). All of the above are critically reviewed by
the packaging industry to determine if the energy and resources available are sufficient in quantity, if
the solutions are effective, and if pollution is actually reduced without being transferred, creating
ecological, social and economic increases.
This Thesis introduces the concepts of sustainable development and the role of food packaging in the
goals of sustainable development, as defined by the member states of the United Nations. In this
context, all the problems that have arisen so far are analyzed and have contributed to the need to find
sustainable solutions for food packaging, so that its role in ensuring the quality of food goes hand in
hand with ensuring the protection of the environment. Therefore, in the chapters of this thesis, possible
solutions are given and clear options and guidance are given for the transition of a food packaging to
a sustainable food packaging.