Show simple item record

Βιώσιμη συσκευασία τροφίμων

dc.contributor.advisorΠαπαδάκης, Σπυρίδων
dc.contributor.authorΚοζιώρη, Αντιγόνη
dc.date.accessioned2022-11-25T08:32:46Z
dc.date.available2022-11-25T08:32:46Z
dc.date.issued2022-07-18
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3409
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3249
dc.description.abstractΟι συσκευασίες διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αξίας των προϊόντων. Τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, και στόχος με τα χρόνια είναι να παράγονται και να προσφέρονται χρησιμοποιώντας λιγότερες ροές ενέργειας και υλικών και στοχεύοντας σε λιγότερες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι λύσεις για μία πιο αειφόρο συσκευασία είναι το lightweighting (ελάφρυνση συσκευασίας), η ανακύκλωση των υλικών ως πρώτων υλών, η επαναχρησιμοποίηση της συσκευασίας, ο βελτιωμένος σχεδιασμός της συσκευασίας, η βελτιωμένη παραγωγική διαδικασία, και η χρήση υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον (υλικά βιολογικής προέλευσης, νανοϋλικά, βιοδιασπώμενα υλικά και νέα υλικά που συνεχώς αναπτύσσονται). Όλα τα παραπάνω εξετάζονται κριτικά από τη βιομηχανία συσκευασιών για να καθοριστεί εάν η ενέργεια και οι πόροι που υπάρχουν είναι αρκετοί σε ποσότητα, εάν οι λύσεις είναι αποτελεσματικές και η ρύπανση μειώνεται πραγματικά χωρίς να μεταφέρεται, δημιουργώντας οικολογικά οφέλη, κοινωνικές και οικονομικές αυξήσεις. Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία γίνεται η απαραίτητη εισαγωγή στις έννοιες της Βιώσιμης Ανάπτυξης και στο ρόλο της συσκευασίας τροφίμων στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν οριστεί από τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει έως τώρα και έχουν συμβάλλει στην ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τη συσκευασία τροφίμων, ώστε ο ρόλος της στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων να συμβαδίζει με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως, στα κεφάλαια της παρούσας διπλωματικής εργασίας δίνονται πιθανές λύσεις και δίνονται σαφείς επιλογές και καθοδηγήσεις για τη μετάβαση μίας συσκευασίας τροφίμων σε μία βιώσιμη συσκευασία τροφίμων.el
dc.format.extent105el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΣυσκευασίαel
dc.subjectΤρόφιμαel
dc.subjectΒιωσιμότηταel
dc.subjectPackagingel
dc.subjectFood packagingel
dc.subjectSustainabilityel
dc.titleΒιώσιμη συσκευασία τροφίμωνel
dc.title.alternativeSustainable food packagingel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeGiannakourou, Maria
dc.contributor.committeeKarathanos, Vaios
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedPackaging plays an increasingly important role in maintaining the value of products. Food packaging concerns all consumers, and the goal over the years is to be produced and offered using fewer energy and material flows and aiming for smaller social, economic and environmental impacts. The solutions for more sustainable packaging are lightweighting, recycled materials as raw materials, reusable packaging materials, recyclable products, improved designs, improved production process, and materials that are environmentally friendly (materials of biological origin, nanoscale, biodegradable materials and new material solutions that are developed). All of the above are critically reviewed by the packaging industry to determine if the energy and resources available are sufficient in quantity, if the solutions are effective, and if pollution is actually reduced without being transferred, creating ecological, social and economic increases. This Thesis introduces the concepts of sustainable development and the role of food packaging in the goals of sustainable development, as defined by the member states of the United Nations. In this context, all the problems that have arisen so far are analyzed and have contributed to the need to find sustainable solutions for food packaging, so that its role in ensuring the quality of food goes hand in hand with ensuring the protection of the environment. Therefore, in the chapters of this thesis, possible solutions are given and clear options and guidance are given for the transition of a food packaging to a sustainable food packaging.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές