Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εξατομικευμένη διατροφή: οι μελλοντικές κατευθύνσεις και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την επιστημονική κοινότητα

dc.contributor.advisorΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.authorΚοντολάτης, Δημήτριος
dc.date.accessioned2023-02-28T07:44:03Z
dc.date.available2023-02-28T07:44:03Z
dc.date.issued2023-02-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3756
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3596
dc.description.abstractΗ διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί έναν σημαντικό πυρήνα στην ζωή του ανθρώπου. Σύμφωνα με την δανεική λατινική ρήση «menssanaincomporasano» (μτφ. νους υγιής εν σώματι υγιή) η διατροφή επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής του ατόμου. Στην παρούσα εργασία αναπτύσσεται το θέμα της εξατομικευμένης διατροφής όπου αναλύονται οι μελλοντικές κατευθύνσεις και οι προκλήσεις που καλείται η επιστημονική κοινότητα να αντιμετωπίσει. Πιο συγκεκριμένα, θέτεται το πως και με ποιον τρόπο μπορεί η εξατομικευμένη διατροφή να βελτιώσει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Δύο βασικοί άξονες όπου αναλύονται είναι εκείνοι του γονότυπου και του φαινότυπου όπου θεωρούνται παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή άμεσα, ώστε να παρέχουν την κατάλληλη διατροφική καθοδήγηση ανάλογα με τις ανάγκες.Παρόλα αυτά το κάθε άτομο ξεχωριστά επιλέγει την διατροφική καθοδήγηση που θα ακολουθήσει συνυπολογίζοντας τις σύγχρονες τάσεις. Στην συνέχεια θα αναλυθούν οι κύριες τάσεις που επιλέγονται όπως ο βιγκανισμός, το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας καθώς και η κατανάλωση εντόμων. Πέραν αυτών θίγεται το θέμα περί ηθικών εκτιμήσεων για ένα ασφαλές περιβάλλον του ατόμου με σεβασμό των προσωπικών του δεδομένων. Ένα ασφαλές περιβάλλον για το τελευταίο, προέρχεται και μέσω της τεχνολογίας όπου εθελημένα είτε μη ενισχυεί και προσελκύει τον άνθρωπο όλο ένα και περισσότερο προς τις διατροφικές συνήθειες τόσο με τον τομέα της βιομηχανίας παράγωντας προϊόντα, σύμφωνα με την αγορά και την ζήτηση, όσο και με τον τομέα της καθημερινής λειτουργικότητας μέσω των smartphone. Τονίζεται ιδιαίτερα στην εργασία πως κύριως σκοπός είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής όπου επικεντρώνεται στο τι ταιρίαζει στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά με βάσει τις ιατρικές, κοινωνικές και τεχνολογικές παραμέτρους.el
dc.format.extent66el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectΕξατομικευμένη διατροφήel
dc.titleΕξατομικευμένη διατροφή: οι μελλοντικές κατευθύνσεις και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την επιστημονική κοινότηταel
dc.title.alternativePersonalized nutrition: future directions and tomorrow's challenges for the scientific communityel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.committeeΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedSince ancient times, nutrition has been an important core in human life. According to the borrowed Latin saying "mens sanain comporasano" (cf. a healthy mind in a healthy body) nutrition affects many areas of a person's life. In this paper, the topic of personalized nutrition is developed, where the future directions and challenges that the scientific community must face are analyzed. More specifically, it states how and in what way personalized nutrition can improve the quality of human life. Two main axes where they are analyzed are those of the genotype and the phenotype, where factors that directly affect nutrition are considered, in order to provide the appropriate nutritional guidance according to needs. However, each person individually chooses the nutritional guidance to follow, taking into account modern trends . Then the main trends selected will be analyzed such as veganism, cell cultured meat as well as the consumption of insects. In addition to these, the issue of ethical considerations for a safe environment for the individual with respect for their personal data is touched upon. A safe environment for the latter also comes through technology where, intentionally or not, it reinforces and attracts people more and more towards eating habits both with the industrial sector producing products, according to the market and demand, and with the field of everyday functionality through smartphones. It is particularly emphasized in the work that the main purpose is the best way of life where it focuses on what suits each person individually based on the medical, social and technological parametersel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές