Εμφάνιση απλής εγγραφής

Escherichia coli που παράγει Shiga-τοξίνη

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΣταυρίδου, Ελευθερία
dc.date.accessioned2023-03-09T12:07:12Z
dc.date.available2023-03-09T12:07:12Z
dc.date.issued2023-02-21
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3858
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3698
dc.description.abstractΗ E. coli αποτελεί τη κυρίαρχη μη παθογόνο χλωρίδα του ανθρώπινου και ζωικού εντέρου και βοηθά στην παραγωγή βιταμινών , ανταγωνίζεται και καταστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Η συγκεκριμένη μελέτη που θα ακολουθήσει αφορά έναν από τους έξι παθότυπους που κατηγοριοποιείται η Ε. coli, την Shiga toxin-producing Escherichia coli. Τα εντεροτοξινογόνα στελέχη της STEC τα οποία παράγουν Shiga τοξίνες (Stx), αποτελούν ένα συχνά εμφανιζόμενο τροφιμογενή παθογόνο παράγοντα από τα πιο παλιά χρόνια μέχρι και τώρα που προέρχεται κυρίως από τα ζώα , από λανθασμένη μεταχείριση αυτών , του χώρου που αυτά κατοικούν και του χειριστή αυτών. Εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του γενετικού της χαρακτήρα ο οποίος επηρεάζει τόσο την παθογένεια της όσο την εμφάνιση της στα τρόφιμα, στο νερό και στο περιβάλλον αλλά ακόμα τις διαδικασίες ελέγχου πρόληψης και απομόνωσης της. Εξαιτίας των κρίσιμων και σοβαρών παθήσεων που ενδέχεται να προκαλέσει στους ανθρώπους και στα ζώα, λόγω της παραγωγής Shiga τοξίνης, παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που αξίζει να αναλυθεί στην συγκεκριμένη εργασία. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από κάποιο στέλεχος της STEC ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και πολλές φορές ανάλογα και με την πηγή μόλυνσης , γεγονός που απασχολεί τους ερευνητές και προκαλεί ακόμα και σήμερα πρόκληση η κατανόηση της και η ανίχνευση της σε σύντομο χρόνο ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της. Απώτερος σκοπός της μελέτης αυτής είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων της μόλυνσης από STEC στους ανθρώπους και η συσχέτισή της με τον επιπολασμό του παθογόνου στο ζωικό πληθυσμό, σε προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης με σκοπό την κατανόηση της και τον έλεγχο της σε επίπεδο παραγωγής αλλά και προσωπικοel
dc.format.extent73el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΤοξίνεςel
dc.subjectShigael
dc.subjectEscherichia coliel
dc.subjectISOel
dc.titleEscherichia coli που παράγει Shiga-τοξίνηel
dc.title.alternativeShiga-toxin producing Escherichia coliel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedE. coli is the predominant non-pathogenic flora of the human and animal gut and assists in the production of vitamins and competes with and suppresses the growth of pathogenic bacteria. The specific study that will follow concerns one of the six passive E. coli categorized, Shiga toxin-producing Escherichia coli. The enterotoxigenic strains of STEC that produce Shiga toxins (Stx) are a frequently occurring foodborne pathogen from the earliest years until now, which mainly originates from animals, from incorrect treatment of them, the space they live in and their operator . It is of particular interest due to its genetic character, which affects both its pathogenicity and its appearance in food, water and the environment, but also its prevention control and isolation procedures. Because of the critical and serious diseases it may cause in humans and animals, due to the production of Shiga toxin, it is of particular scientific interest that deserves to be analyzed in this paper. The symptoms of infection by a strain of STEC vary depending on the person who is sick and often depending on the source of infection, a fact that worries researchers and even today causes a challenge to understand it and to detect it in a short time in order to avoid it its dispersion. The ultimate aim of this study is to assess the effects of STEC infection in humans and its correlation with the prevalence of the pathogen in the animal population, in products of animal and plant origin with the aim of understanding it and controlling it at the production level as well as personalel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές