dc.contributor.advisor | Kanellou, Anastasia | |
dc.contributor.author | Παρίσσης, Άγγελος | |
dc.contributor.author | Αρώνης, Χρήστος | |
dc.date.accessioned | 2021-03-13T08:49:34Z | |
dc.date.issued | 2021-03-05 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/396 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-247 | |
dc.description | Βιβλιογραφική Έρευνα, Σύγκριση ερωτηματολογίων, Έρευνα Αποτελεσματικότητας Συμπληρωμάτων διατροφής | el |
dc.description.abstract | Σκοπός της πτυχιακής εργασίας, είναι η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής στον μέσο καταναλωτή καθώς και οι προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών τόσο σε σύγκριση με άλλα ερωτηματολόγια όσο και με την λήψη συμπερασμάτων από ερωτηματολόγιο που επεξεργάστηκε και απαντήθηκε μέσω διαδικτύου, για το σκοπό της συγκεκριμένης έρευνας. Το θέμα αποτελεί ένα ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων αυτών στην αγορά. Αρχικά, επιχειρείται η κατανόηση του όρου «συμπληρώματα διατροφής», καθώς και του σωστού τρόπου χρήσης αυτών και των πιθανών επιπτώσεων τους, στην υγεία του καταναλωτή. Ακόμα, γίνεται αναφορά στην ιστορία αυτών των προϊόντων και κυρίως στην περίοδο, όπου η ζήτησή τους ξεκίνησε να αυξάνεται ενώ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που οι εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τον καταναλωτή ότι αυτά τα προϊόντα δεν αποτελούν σπατάλη χρημάτων και δεν δρουν αρνητικά στην υγεία, αλλά αντιθέτως, μπορούν να επιφέρουν αρκετά θετικά οφέλη στον καταναλωτή, πάντα συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία. Σημαντικό κεφάλαιο αυτής της εργασίας, αποτελεί η κατάταξη των ειδών συμπληρωμάτων διατροφής. Θα διευκρινιστεί πως κατανέμονται τα προϊόντα, ως προς τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, ποιες κατηγορίες ανθρώπων μπορούν να βοηθήσουν καθώς και ποια είναι η αποτελεσματικότητα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου (π.χ. ηλικία, πάθηση κλπ). Συγκεκριμένα, αναφέρονται ορισμένα από τα συμπληρώματα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά της Ελλάδος, όπως η βιταμίνη C και D, τα λιπαρά οξέα (π.χ. ω-3), μέταλλα (π.χ. ασβέστιο) αλλά και προϊόντα για αθλητές (π.χ. πρωτεΐνες και κρεατίνη). Μικρότερη αναφορά θα γίνει σε προϊόντα που ενδέχεται στο μέλλον να αποκτήσουν υψηλότερη ζήτηση ενώ αναφέρεται και η πιθανή συνεισφορά των συμπληρωμάτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Στο κύριο μέρος της εργασίας, πραγματοποιήθηκε σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ δύο ερωτηματολογίων στην Ελλάδα (μεταξύ αυτού της ΑΚΟΣ και αυτού που δημιουργήθηκε για την έρευνα της παρούσας πτυχιακής εργασίας), όπου επικεντρώνεται στον τύπο προϊόντων που καταναλώνονται ενώ θα ληφθεί συμπέρασμα και για αντίστοιχες έρευνες στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Η.Π.Α. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί διατύπωση των συμπερασμάτων, σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές πηγές που μελέτησαν οι φοιτητές, αλλά και από τις προτιμήσεις των καταναλωτών που έλαβαν συμμετοχή στα ερωτηματολόγια. | el |
dc.format.extent | 93 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Συμπληρώματα Διατροφής | el |
dc.title | Αποτελεσματικότητα Συμπληρωμάτων Διατροφής και Κατανάλωση στην Ελληνική Αγορά | el |
dc.title.alternative | Effectiveness Of Nutritional Supplements And Consumption In The Greek Market | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.committee | Μάργαρη, Δήμητρα | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The purpose of this dissertation, is the research on the effectiveness of dietary supplements in the average consumer as well as the preferences of the consumers in the Greek population both in comparison with other researches (questionnaires) and by drawing conclusions from a questionnaire processed and answered online, for the purpose of this specific research. This subject is an interesting object of research, due to the growing demand of these products in the global market. Initially, an attempt is made to understand the term of dietary supplements, as well as the right way of using them and their possible effects on the health of the consumer. Also, a reference is made to the history of these products and especially to the period when their popularity began to extend while there is information available on how companies try to convince the consumer that these products are not a waste of money and do not have a negative effect on health. Instead, they believe that they can bring several positive benefits to the consumer, always complying with current legislation. An important chapter of this dissertation, is the classification of types of food supplements. It will be clarified how the products are distributed, in terms of the nutrients they contain, which categories of people can be helped and also the effectiveness, depending on the characteristics of each person (age, health problem etc). Specifically, some of the supplements that are in high demand in the Greek market are mentioned, such as vitamin C and D, fatty acids (eg omega-3), minerals (eg calcium) but also products for athletes (eg protein and creatine). Less reference will be made on products that may be in higher demand in the future and also the possible contribution of supplements in the treatment of the COVID-19 pandemic. In the main part of this work, a comparison of the results was made between two questionnaires in Greece (between that of the Greek company AKOS and the one created for the research of the present dissertation), where it focuses on the type of products consumed. Also, similar conclusion will be found for researches on countries like Germany, France and the USA. Finally, the conclusions will be formulated, according to the bibliographic sources studied by the students, but also by the preferences of the consumers who participated in the questionnaires. | el |
dcterms.embargoTerms | 12 months | el |
dcterms.embargoLiftDate | 2022-03-13T08:49:34Z | |