Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε ζυθοποιεία
Wastewater treatment facilities in breweries
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Γκουζιώτης, Σταμάτιος
Ημερομηνία
2023-03-01Επιβλέπων
Παπακωνσταντίνου, ΣπύροςΛέξεις-κλειδιά
Απόβλητα ζυθοποιείων ; Υγρά απόβληταΠερίληψη
Η επεξεργασία των αποβλήτων ζυθοποιίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής μπύρας. Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας είναι ημελέτηεπεξεργασίας υγρών αποβλήτων που προέρχονται από ζυθοποιία. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της μπύρας αλλά και για τα επόμενα στάδια όπως ηπλύση των φιαλών αποφέρουν μεγάλο όγκο υγρών αποβλήτων όπου χαρακτηρίζεται απόυψηλά επίπεδα οργανικών ρύπων. Μέσα από βιβλιογραφία , αναφέρονται στην παρούσαπτυχιακή οι διεργασίες για την επεξεργασία των λυμάτων ενός ζυθοποιείου οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομικών πόρων καθώς και η διαδικασία καθαρισμούμίαςζυθοποιίας. Γίνεται αναφορά σε τρόπους επαναχρησιμοποίησης του νερού των αποβλήτωναλλά και σε συμβατές μεθόδους προ-επεξεργασίας των λυμάτων μιας ζυθοποιίας γιατηναπομάκρυνση του COD με φυσικούς, χημικούς η βιολογικούς τρόπους. Η αποτελεσματικότητα τους καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα επισημαίνονται και αξιολογούνται.
Περίληψη
Brewery waste treatment is an important part of beer production facilities. The subject of thiswork is the study of the treatment of liquid waste coming from a brewery. The water usedforthe preparation of the beer but also for the subsequent stages such as washing the bottles produce a large volume of liquid waste characterized by high levels of organic pollutants. Through bibliography, the processes for the treatment of a brewery's wastewater, the ways tosave energy and financial resources as well as the cleaning process of a brewery are mentioned in this thesis. Reference is made to ways of reusing waste water but also tocompatible methods of pre-treatment of a brewery's wastewater to remove CODby physical, chemical or biological means. Their effectiveness as well as advantages and disadvantagesare highlighted and evaluated.