Νάνο και μικρομηχανικές δομές για ενίσχυση της σταθερότητας και ελεγχόμενη μεταφορά βιοδραστικών συστατικών
Nano and microengineered structures for enhancing stability and controlled transportation of bioactive compounds
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κρεμεζή, Γεωργία
Ημερομηνία
2023-03-10Επιβλέπων
Κοντελές, ΣπυρίδωνΛέξεις-κλειδιά
Συστήματα νανοπαραγωγής ; Βιοδραστικές ενώσεις ; Ενίσχυση σταθερότητας ; Νάνο-μίκρο μηχανικές δομέςΠερίληψη
Οι σύγχρονες ανάγκες στον κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθούν οι Νάνο και Μικρομηχανικές δομές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για την ενίσχυση της σταθερότητας και την ελεγχόμενη μεταφορά βιοδραστικών συστατικών στα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθούν νανοδομές και μικροδομές οι οποίες βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στον τομέα των τροφίμων καθώς και τεχνολογίες όπως η ηλεκτροϊνοποίηση που έχει ως στόχο την απελευθέρωση βιοδραστικών ενώσεων με την παραγωγή νανοϊνών. Επιπλέον, θα μελετηθούν Μίκρο και Νάνο Επιφάνειες, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υλικών συσκευασίας ή να εφαρμοστούν απευθείας σε επιφάνειες τροφίμων με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής τους. Θα γίνει έρευνα για μεθόδους και υλικά για την παραγωγή μικροσωματιδίων και νανοσωματιδίων, καθώς και πλήρης ανάλυση της εκτίμησης των δομών αυτών στη σταθερότητα, μαζί με ανάλυση πεδίων που βρίσκουν εφαρμογή.
Περίληψη
Recent needs in the food industry require innovative and applicable technologies to meet consumer and industrial needs. The aim of this thesis is to examine the Nano and Micromechanical structures used in the food matrix for the enhancement of the stability and controlled transfer of bioactive ingredients in food. More specifically, a variety of nanostructures and microstructures
which find great application in the food sector will be studied, as well as technologies such as electrospinning which aims to release bioactive compounds through the production of nanofibers. In addition, Micro and Nano Surfaces will be studied, where they can be used for the enhancement of the functionality of packaging materials or be applied directly to food surfaces, with the
aim of increasing their shelf life. Methods and materials for the production of microparticles and nanoparticles will be researched, as well as a full analysis of the stability assessment of these structures, together with an analysis of fields of application.