Show simple item record

Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης ενώσεων μετά από γαστρεντερική προσομοίωση.

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΓεωργακοπούλου, Παναγιώτα
dc.contributor.authorΣτέρπη, Ευσταθία
dc.date.accessioned2023-07-05T06:32:33Z
dc.date.available2023-07-05T06:32:33Z
dc.date.issued2023-06-21
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4581
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4419
dc.description.abstractΔεδομένου ότι το χαρούπι αποτελεί την νέα τάση στην αγορά και επανέρχεται εδραιώνοντας την θέση του στο καθημερινό διατροφολόγιο του κόσμου λόγω της ωφέλιμης δράσης του στην υγεία και του πλούσιου περιεχομένου από αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία αποτελεί ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον θέμα μελέτης. Μέσω της εκπόνησης της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας που είχε πειραματικό και ερευνητικό χαρακτήρα επρόκειτο να μελετηθεί ο τρόπος απορρόφησης ευεργετικών συστατικών του χαρουπόμελου και της δράσης και συνεισφοράς του ανθρώπινου μικροβιώματος σε όλη αυτή την διεργασία σε έναν άνθρωπο υγιή και έναν άνθρωπο που πάσχει από νόσο του Crohn’s. Σε πειραματικό επίπεδο ακολουθήθηκε μια διαδικασία μέσω της οποίας δημιουργήθηκε ένα in vitro γαστρεντερικό σύστημα σε εργαστηριακό επίπεδο. Ουσιαστικά ακολουθήθηκε μία όσο το δυνατόν πιο κοντινή αναπαράσταση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρο από την στιγμή της πρόσληψης μίας τροφής και της εισόδου της στον οργανισμό έως την στιγμή της τελικής απομάκρυνσης της από αυτόν αφού πρώτα έχουν απορροφηθεί όλα τα απαραίτητα συστατικά που μπορεί να προσδώσει στον οργανισμό. Ακολουθήθηκαν αυστηρά πέντε στάδια που προσομοίαζαν την αρχική και την γαστρική φάση, την εντερική, την πρώιμη εντερική ζύμωση και την όψιμη γαστρική ζύμωση όπου στο τέλος κάθε σταδίου συλλέγονταν δείγματα τα οποία υποβάλλονταν στην διαδικασία της ανάλυσης της Folin και καταγραφόταν το σύνολο των φαινολικών ουσιών. Εντός του πειραματικού αυτού πλάνου απαραίτητες κρίθηκαν και κάποιες μικροβιολογικές αναλύσεις που αφορούσαν τα δείγματα των περιττωμάτων ως προς την μικροβιολογική τους ενεργότητα. Από την διεξαγωγή αυτής της μελέτης προέκυψε για αρχή ξεκάθαρη αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου μικροβιώματος με τις φαινόλες του χαρουπόμελου οι οποίες και μετρήθηκαν τελικώς.el
dc.format.extent118el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΧαρούπιel
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.subjectΝόσος του Chron'sel
dc.subjectFolin-Ciocalteuel
dc.subjectΜικροβιολογική ενεργότηταel
dc.subjectIn vitroel
dc.subjectΓαστρεντερικό σύστημαel
dc.titleΜελέτη αντιοξειδωτικής δράσης ενώσεων μετά από γαστρεντερική προσομοίωση.el
dc.title.alternativeStudy of antioxidant activity of compounds after gastrointestinal simulation.el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedSince carob is the new trend in the market and is re-establishing its place in the daily diet of the world due to its beneficial effects on health and its rich content of antioxidants, nutrients and trace elements, it is a worthy and interesting topic of study. Through the preparation of this thesis, which was of an experimental and research nature, it was intended to study the mode of absorption of beneficial components of carob and the action and contribution of the human microbiome in this entire process in a healthy person and a person suffering from Crohn's disease. At the experimental level, a procedure was followed to create an in vitro gastrointestinal system at the laboratory level. In essence, a representation was followed which is as close as possible to the processes that take place from the moment a food is ingested and enters the body to the moment of its final elimination from the body after all the necessary components that it can provide to the body have been absorbed. Five stages were strictly followed, simulating the initial and gastric phases, intestinal, early intestinal fermentation and late gastric fermentation, at the end of each stage samples were collected and subjected to the Folin analysis procedure and the total phenolic substances were recorded. Within this experimental plan, some microbiological analyses of the fecal samples in terms of their microbiological activity were considered necessary. This study revealed a clear interaction between the human microbiome and the phenols of carob, which were finally measured.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές