dc.contributor.advisor | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.author | Γεωργακοπούλου, Παναγιώτα | |
dc.contributor.author | Στέρπη, Ευσταθία | |
dc.date.accessioned | 2023-07-05T06:32:33Z | |
dc.date.available | 2023-07-05T06:32:33Z | |
dc.date.issued | 2023-06-21 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4581 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4419 | |
dc.description.abstract | Δεδομένου ότι το χαρούπι αποτελεί την νέα τάση στην αγορά και επανέρχεται εδραιώνοντας
την θέση του στο καθημερινό διατροφολόγιο του κόσμου λόγω της ωφέλιμης δράσης του στην
υγεία και του πλούσιου περιεχομένου από αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και
ιχνοστοιχεία αποτελεί ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον θέμα μελέτης. Μέσω της εκπόνησης της
συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας που είχε πειραματικό και ερευνητικό χαρακτήρα επρόκειτο
να μελετηθεί ο τρόπος απορρόφησης ευεργετικών συστατικών του χαρουπόμελου και της
δράσης και συνεισφοράς του ανθρώπινου μικροβιώματος σε όλη αυτή την διεργασία σε έναν
άνθρωπο υγιή και έναν άνθρωπο που πάσχει από νόσο του Crohn’s. Σε πειραματικό επίπεδο
ακολουθήθηκε μια διαδικασία μέσω της οποίας δημιουργήθηκε ένα in vitro γαστρεντερικό
σύστημα σε εργαστηριακό επίπεδο. Ουσιαστικά ακολουθήθηκε μία όσο το δυνατόν πιο
κοντινή αναπαράσταση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρο από την στιγμή της πρόσληψης
μίας τροφής και της εισόδου της στον οργανισμό έως την στιγμή της τελικής απομάκρυνσης
της από αυτόν αφού πρώτα έχουν απορροφηθεί όλα τα απαραίτητα συστατικά που μπορεί να
προσδώσει στον οργανισμό. Ακολουθήθηκαν αυστηρά πέντε στάδια που προσομοίαζαν την
αρχική και την γαστρική φάση, την εντερική, την πρώιμη εντερική ζύμωση και την όψιμη
γαστρική ζύμωση όπου στο τέλος κάθε σταδίου συλλέγονταν δείγματα τα οποία υποβάλλονταν
στην διαδικασία της ανάλυσης της Folin και καταγραφόταν το σύνολο των φαινολικών
ουσιών. Εντός του πειραματικού αυτού πλάνου απαραίτητες κρίθηκαν και κάποιες
μικροβιολογικές αναλύσεις που αφορούσαν τα δείγματα των περιττωμάτων ως προς την
μικροβιολογική τους ενεργότητα. Από την διεξαγωγή αυτής της μελέτης προέκυψε για αρχή
ξεκάθαρη αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου μικροβιώματος με τις φαινόλες του
χαρουπόμελου οι οποίες και μετρήθηκαν τελικώς. | el |
dc.format.extent | 118 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Χαρούπι | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Νόσος του Chron's | el |
dc.subject | Folin-Ciocalteu | el |
dc.subject | Μικροβιολογική ενεργότητα | el |
dc.subject | In vitro | el |
dc.subject | Γαστρεντερικό σύστημα | el |
dc.title | Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης ενώσεων μετά από γαστρεντερική προσομοίωση. | el |
dc.title.alternative | Study of antioxidant activity of compounds after gastrointestinal simulation. | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.committee | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Since carob is the new trend in the market and is re-establishing its place in the daily diet of
the world due to its beneficial effects on health and its rich content of antioxidants, nutrients
and trace elements, it is a worthy and interesting topic of study. Through the preparation of this
thesis, which was of an experimental and research nature, it was intended to study the mode of
absorption of beneficial components of carob and the action and contribution of the human
microbiome in this entire process in a healthy person and a person suffering from Crohn's
disease. At the experimental level, a procedure was followed to create an in vitro
gastrointestinal system at the laboratory level. In essence, a representation was followed which
is as close as possible to the processes that take place from the moment a food is ingested and
enters the body to the moment of its final elimination from the body after all the necessary
components that it can provide to the body have been absorbed. Five stages were strictly
followed, simulating the initial and gastric phases, intestinal, early intestinal fermentation and
late gastric fermentation, at the end of each stage samples were collected and subjected to the
Folin analysis procedure and the total phenolic substances were recorded. Within this
experimental plan, some microbiological analyses of the fecal samples in terms of their
microbiological activity were considered necessary. This study revealed a clear interaction
between the human microbiome and the phenols of carob, which were finally measured. | el |