Show simple item record

Παράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσης

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΠαπάζογλου, Αγγελική
dc.date.accessioned2023-07-11T07:52:52Z
dc.date.available2023-07-11T07:52:52Z
dc.date.issued2023-06-27
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4620
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4458
dc.description.abstractΤα παράσιτα στα τρόφιμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία παρασίτων σε διάφορα είδη τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, μολυσματικές ασθένειες, ακόμα και θάνατο. Στο παρόν κείμενο, θα εξετάσουμε τη φύση των παρασίτων στα τρόφιμα, τις επιπτώσεις της παρουσίας τους στην υγεία, και τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και τον έλεγχό τους καθώς και διάφορες μεθόδους ανίχνευσης παρασίτων στα τρόφιμα. Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που επιβιώνουν και αναπαράγονται σε ζωντανούς ή νεκρούς οργανισμούς, καθώς και σε τρόφιμα. Ορισμένα από αυτά μπορούν να είναι ορατά με γυμνό μάτι. Οι επιπτώσεις των παρασίτων στην υγεία είναι σημαντικές. Ορισμένα παράσιτα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ενώ άλλα παράσιτα προκαλούν μολυσματικές ασθένειες. Υπάρχουν επίσης παράσιτα που επιβιώνουν από την ανθεκτικότητά τους στα αντιβιοτικά, δυσκολεύοντας έτσι τη θεραπεία των μολύνσεών τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παρουσία παρασίτων στα τρόφιμα είναι πολλοί. Για παράδειγμα οι κακές συνθήκες υγιεινής, μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη παρασίτων. Επιπλέον, η έλλειψη τήρησης υγειονομικών προτύπων στις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων αποτελεί κίνδυνο για την εμφάνιση παρασίτων στα προϊόντα. Για την πρόληψη και τον έλεγχο των παρασίτων στα τρόφιμα, υπάρχουν διάφορα μέτρα που λαμβάνονται. Οι χώρες εφαρμόζουν αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων HACCP (Ανάλυση Κινδύνου και Σημεία Κρίσης Ελέγχου) και των πρακτικών καλής παραγωγής (GMPs) για την αποτροπή της μόλυνσης. Επίσης, η εκπαίδευση των παραγωγών, των εμπόρων και των καταναλωτών είναι σημαντική για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται.el
dc.format.extent104el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΠαράσιταel
dc.subjectΤρόφιμαel
dc.subjectΜέθοδοι ανίχνευσηςel
dc.titleΠαράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσηςel
dc.title.alternativeFoodborne parasites and detection methodsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedParasites in food are a major risk factor for the health and safety of consumers around the world. The presence of parasites in different types of food can have serious consequences, such as allergic reactions, infectious diseases and even death. In this paper, we will discuss the nature of parasites in food, the health effects of their presence, and the measures taken to prevent and control them, as well as various methods of detecting parasites in food. Parasites are organisms that survive and reproduce in living or dead organisms, as well as in food. Some of them can be visible to the naked eye. The health effects of parasites are significant. Some parasites cause allergic reactions while other parasites cause infectious diseases. There are also parasites that survive by their resistance to antibiotics, making it difficult to treat their infections. There are many factors that influence the presence of parasites in food. For example, poor hygiene conditions can facilitate the growth parasites. In addition, the lack of adherence to sanitary standards in production enterprises food businesses is a risk for the occurrence of parasites in products. In order to prevent and control of parasites in food, there are various measures taken. Countries apply strict food hygiene and safety regulations, including HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standards and good practice production practices (GMPs) to prevent contamination. In addition, the training of producers, producers' producers, traders and consumers is important to raise awareness of the risks and practices to be followed.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές