Εμφάνιση απλής εγγραφής

Προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα προιόντα γάλακτος. Οι τάσεις στη σύγχρονη εποχή.

dc.contributor.advisorΚουλούρης, Σπυρίδων
dc.contributor.authorΚατσούλα, Δροσιανή
dc.contributor.authorΚαραλίβανου, Θεοδώρα
dc.date.accessioned2021-03-22T13:20:22Z
dc.date.available2021-03-22T13:20:22Z
dc.date.issued2021-03-04
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/465
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-316
dc.description.abstractΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα ζυμώμενα προϊόντα γάλακτος και οι σύγχρονες τάσεις που αφορούν τα προϊόντα αυτά. Τα πιο γνωστά τρόφιμα που παράγονται από τη ζύμωση του γάλακτος είναι το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο, το κεφίρ, το κουμίς, το ξυνόγαλα και το dahi. Οι σημαντικότεροι προβιοτικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην παραγωγή τους είναι στελέχη βακτηρίων των οικογενειών Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus, Pediococcus, Bifidobacterium και Propionibacterium, καθώς και ζύμες. Τα προβιοτικά τρόφιμα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του καταναλωτή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θεωρείται ότι βοηθούν στη διατήρηση της μικροχλωρίδας του εντέρου και στην προστασία από τα γαστρεντερικά παθογόνα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνουν τη πέψη, έχουν αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα υγείας και διατροφής, η ζήτηση των λειτουργικών τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 60-70% της αγορά τους καταλαμβάνεται από τα προβιοτικά τρόφιμα. Υπάρχει η τάση, πολλά γαλακτομικά προϊόντα που παραδοσιακά δεν ανήκαν σε αυτή την κατηγορία, να ενισχυθούν με την προσθήκη προβιοτικών βακτηρίων, όπως παγωτό ή σκόνη γάλακτος. Επίσης, γίνονται προσπάθειες ώστε τα προβιοτικά να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα ορισμένων φαρμάκων, ακόμη και αντιβιοτικών. Με τη βοήθεια της Γενετικής Μηχανικής ενισχύονται ορισμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους και με τη χρήση νέων τεχνικών όπως της ενθυλάκωσης, βελτιώνεται η βιωσιμότητα τους.el
dc.format.extent81el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectΠροβιοτικάel
dc.subjectΖυμώμενα γαλακτοκομικά προίονταel
dc.subjectΠρεβιοτικάel
dc.subjectΣυμβιωτικάel
dc.subjectΠαραβιοτικάel
dc.subjectΜεταβιοτικάel
dc.subjectΨυχοβιοτικάel
dc.subjectΜικροενθυλάκωσηel
dc.subjectΠροβιοτικά ως αντιβιοτικάel
dc.titleΠροβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα προιόντα γάλακτος. Οι τάσεις στη σύγχρονη εποχή.el
dc.title.alternativeProbiotics microorganisms in fermented milk products. Trends in modern times.el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤριάντη, Μυρτώ
dc.contributor.committeeΚουλούρης, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeTsakali, Efstathia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the probiotic microorganisms in fermented milk products and the modern trends about them. The most well-known foods produced by fermenting milk are cheese, yogurt, butter, kefir, koumis, sour milk and dahi. The most important probiotic organisms are bacterial strains of the families Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus, Pediococcus, Bifidobacterium and Propionibacterium, as well as yeasts. Probiotic foods provide significant health benefits to the consumer. Indicatively, it is mentioned that they are considered to help maintain the intestinal microflora and to protect against gastrointestinal pathogens, strengthen the immune system, to facilitate digestion, to have anti-cancer action. According to modern health and nutrition standards, the demand for functional food has increased significantly in recent decades. 60-70% of their market is occupied by probiotic foods. There is a tendency for many dairy products that traditionally did not belong to this category to be enhanced by the addition of probiotic bacteria, such as ice cream or milk powder. Efforts are also being made to make probiotics act as substitutes for certain drugs, even antibiotics. With the help of Genetic Engineering, some of their functional characteristics are enhanced and with the use of new techniques such as encapsulation, their viability is improved.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές