Μελέτη της επίδρασης εμπορικών ζυμομυκήτων στο μύκητα B. cinerea
Study of the effect of commercial yeasts on the fungus Botrytis cinerea
Keywords
Botrytis cinerea ; Σήψεις σταφυλιών ; Ζυμομύκητες οινοποίησης ; Βιολογική καταπολέμηση ; Βοτρύτης ; Crimson seedlessAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελέτησε την επίδραση εμπορικών ζυμομυκήτων οινοποίησης στην
ανάπτυξη και την κονιδιογένεση του παθογόνου μύκητα Botrytis cinerea. Λόγω του μύκητα B.
cinerea, σημαντικό μέρος της παραγωγής καταστρέφεται ετησίως, καθώς προσβάλει και υποβαθμίζει
ποιοτικά τις ράγες των σταφυλιών στον αμπελώνα, δημιουργώντας την τεφρή σήψη. Πλησιάζοντας
προς την ωρίμανση και τη συγκομιδή των σταφυλιών, οι ράγες είναι περισσότερο επιρρεπείς στη
μόλυνση από τον συγκεκριμένο μύκητα. Κατά συνέπεια, η αντιμετώπισή του κρίνεται δυσκολότερη
αφού σε εκείνο το διάστημα δεν είναι δυνατή η χρήση χημικών σκευασμάτων. Υπολείμματα αυτών,
είναι επικίνδυνο να εμφανιστούν και στο τελικό προϊόν. Επιπλέον, πολλές φορές ο συγκεκριμένος
μύκητας παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα χημικά σκευάσματα, γεγονός που αναγκάζει τους
παραγωγούς να εναλλάσσουν τα σκευάσματα συχνά, δυσκολεύοντας την εφαρμογή. Έτσι, πολλοί
ερευνητές εξετάζουν την εφαρμογή βιολογικής αντιμετώπισης, έναντι της χρήσης χημικών
σκευασμάτων στους αμπελώνες. Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκαν in vitro δοκιμές
συγκαλλιέργειας εμπορικών ζυμομυκήτων με τον μύκητα Botrytis cinerea αλλά και ex vivo πειράματα
παθογένειας σε κομμένες ράγες. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν πέντε διαφορετικά είδη ζυμομυκήτων
τόσο Saccharomyces όσο και non-Saccharomyces. Διεξήχθησαν τέσσερα διαφορετικά πειράματα, εκ
των οποίων τα τρία in vitro, και εξετάστηκαν (1) η επίδραση της συγκαλλιέργειας με κυττάρα
ζυμομυκήτων, (2) η επίδραση των μεταβολιτών των ζυμομυκήτων και (3) η επίδραση των πτητικών
ενώσεων των ζυμομυκήτων στην ανάπτυξη του και την κονιδιογένεση του μύκητα B. cinerea. Οι ex
vivo δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ράγες της επιτραπέζιας ποικιλίας Crimson seedless, οι οποίες
αφού εμβαπτίστηκαν σε διαλύματα με υγρές καλλιέργειες των ζυμομυκήτων εμβολιάστηκαν τοπικά
με αιώρημα κονιδίων του μύκητα B. cinerea με σκοπό να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα τους στη
μείωση της ασθένειας
Abstract
This thesis studied the effect of commercial winemaking yeasts on the growth and conidiogenesis of
the pathogenic fungus Botrytis cinerea. Due to B. cinerea, many productions are destroyed annually,
as it attacks and degrades the quality of the grape vines in the vineyard, creating ash rot. As the grapes
approach ripening and harvest, the berries are more susceptible to infection by Botrytis cinerea.
Consequently, its treatment is considered more difficult since during that period it is not possible to
use chemical pesticides. Residues of these might appear in the final product. In addition, B. cinerea
often develops resistance to chemical formulations, which forces producers to change the products
frequently, making the application difficult. Thus, many researchers are considering the application of
biological treatment, against the use of chemical pesticides in the vineyards. In the present study, in
vitro tests of commercial wine yeasts with the fungus Botrytis cinerea as well as ex vivo pathogenicity
experiments on detached berries were carried out. Five different species of both Saccharomyces and
non-Saccharomyces yeasts were selected for the study. Four different experiments, three of which
were in vitro, were conducted and examined (1) the effect of yeast cells, (2) the effect of yeast
metabolites and (3) the effect of yeast volatile organic compounds on fungal growth and
conidiogenesis. The ex vivo tests were carried out on grapes of the table variety Crimson seedless,
which after being immersed in solutions with liquid yeast cultures, were locally inoculated with a
suspension of B. cinerea conidia