Εμφάνιση απλής εγγραφής

Βιώσιμη χρήση του νερού στην αμπελουργία

dc.contributor.advisorΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.authorΤάτσης, Ελευθέριος
dc.date.accessioned2023-07-19T06:46:43Z
dc.date.available2023-07-19T06:46:43Z
dc.date.issued2022-08
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4716
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4554
dc.description.abstractΗ αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως. Η αμπελουργία αποτελεί έναν τομέα ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται διάφορες τεχνικές και μέθοδοι που μεγιστοποιούν την αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στην αμπελουργία, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Αναλύονται οι απαιτήσεις της αμπέλου σε νερό και η απόκρισή της σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης καθώς και οι συνέπειες αυτής στη φυσιολογία της αμπέλου και στην ποιότητα του σταφυλιού. Τεχνικές όπως η κάλυψη του εδάφους με οργανικά υλικά, η χρήση καλλιεργειών κάλυψης και η σωστή διαχείριση του φυλλώματος με τροποποιημένες εφαρμογές κλαδέματος μπορούν να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση χρήσης του πράσινου νερού. Επιπλέον η επεξεργασία των λυμάτων από τα οινοποιεία και η επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού που δημιουργείται προσφέρει μια ακόμα λύση για την άρδευση των αμπελώνων και τις ανάγκες της οινοποίησης Σημαντική βοήθεια μπορεί επίσης να προσφέρει η εφαρμογή της αμπελουργίας ακρίβειας μέσω έξυπνων συστημάτων, τα οποία αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και βοηθούν τους αμπελουργούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για τη διαχείριση της καλλιέργειας. Τέλος εξίσου σημαντικές είναι συγκεκριμένες στρατηγικές άρδευσης, όπως η ελεγχόμενη ελλειμματική άρδευση (Regulated Deficit Irrigation – RDI) και η μερική ξήρανση του ριζικού συστήματος (Partial Root Zone Drying - PRD), αλλά και η σωστή επιλογής του κατάλληλου υποκειμένου ανάλογα τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του αμπελώνα.el
dc.format.extent63el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑποδοτικότητα χρήσης νερούel
dc.subjectΠροσαρμογή στην κλιματική αλλαγήel
dc.subjectΔιαθεσιμότητα εδαφικού νερούel
dc.subjectΆρδευσηel
dc.subjectΑνακύκλωση νερούel
dc.subjectΑμπελουργία ακριβείαςel
dc.titleΒιώσιμη χρήση του νερού στην αμπελουργίαel
dc.title.alternativeSustainable water use in vineyardsel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeebanilas, george
dc.contributor.committeeGkizi, Danai
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.contributor.masterΕπιστήμη Οίνου και Ζύθουel
dc.description.abstracttranslatedThe sustainable use of water resources is an important issue worldwide. Viticulture is a sector that is significantly affected by climate change and water availability. In this work, various techniques and methods are presented that maximize the efficiency of water use in viticulture, in order to achieve the sustainability of the crop. The water requirements of the vine and its response to water stress conditions are analyzed, as well as its consequences on the physiology of the vine and the quality of the grape. Techniques such as mulching the soil with organic materials, using cover crops, and proper foliage management with modified pruning applications can help maximize green water use. In addition, the treatment of waste water from the wineries and the reuse of the clean water that is created offers another solution for the irrigation of the vineyards and the needs of the winemaking. Significant help can also be provided by the application of precision viticulture through intelligent systems, which analyze data in real time and help winegrowers make better crop management decisions. Finally, specific irrigation strategies, such as Regulated Deficit Irrigation (RDI) and Partial Root Zone Drying (PRD), are equally important, as well as the correct selection of the appropriate subject depending on the soil and climate conditions of the vineyard.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές