Βιώσιμη χρήση του νερού στην αμπελουργία
Sustainable water use in vineyards
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Τάτσης, Ελευθέριος
Ημερομηνία
2022-08Επιβλέπων
Κόρκας, ΗλίαςΛέξεις-κλειδιά
Αποδοτικότητα χρήσης νερού ; Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ; Διαθεσιμότητα εδαφικού νερού ; Άρδευση ; Ανακύκλωση νερού ; Αμπελουργία ακριβείαςΠερίληψη
Η αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως. Η αμπελουργία αποτελεί έναν τομέα ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται διάφορες τεχνικές και μέθοδοι που μεγιστοποιούν την αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στην αμπελουργία, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Αναλύονται οι απαιτήσεις της αμπέλου σε νερό και η απόκρισή της σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης καθώς και οι συνέπειες αυτής στη φυσιολογία της αμπέλου και στην ποιότητα του σταφυλιού. Τεχνικές όπως η κάλυψη του εδάφους με οργανικά υλικά, η χρήση καλλιεργειών κάλυψης και η σωστή διαχείριση του φυλλώματος με τροποποιημένες εφαρμογές κλαδέματος μπορούν να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση χρήσης του πράσινου νερού. Επιπλέον η επεξεργασία των λυμάτων από τα οινοποιεία και η επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού που δημιουργείται προσφέρει μια ακόμα λύση για την άρδευση των αμπελώνων και τις ανάγκες της οινοποίησης Σημαντική βοήθεια μπορεί επίσης να προσφέρει η εφαρμογή της αμπελουργίας ακρίβειας μέσω έξυπνων συστημάτων, τα οποία αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και βοηθούν τους αμπελουργούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για τη διαχείριση της καλλιέργειας. Τέλος εξίσου σημαντικές είναι συγκεκριμένες στρατηγικές άρδευσης, όπως η ελεγχόμενη ελλειμματική άρδευση (Regulated Deficit Irrigation – RDI) και η μερική ξήρανση του ριζικού συστήματος (Partial Root Zone Drying - PRD), αλλά και η σωστή επιλογής του κατάλληλου υποκειμένου ανάλογα τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του αμπελώνα.
Περίληψη
The sustainable use of water resources is an important issue worldwide. Viticulture is a sector that is significantly affected by climate change and water availability. In this work, various techniques and methods are presented that maximize the efficiency of water use in viticulture, in order to achieve the sustainability of the crop. The water requirements of the vine and its response to water stress conditions are analyzed, as well as its consequences on the physiology of the vine and the quality of the grape. Techniques such as mulching the soil with organic materials, using cover crops, and proper foliage management with modified pruning applications can help maximize green water use. In addition, the treatment of waste water from the wineries and the reuse of the clean water that is created offers another solution for the irrigation of the vineyards and the needs of the winemaking. Significant help can also be provided by the application of precision viticulture through intelligent systems, which analyze data in real time and help winegrowers make better crop management decisions. Finally, specific irrigation strategies, such as Regulated Deficit Irrigation (RDI) and Partial Root Zone Drying (PRD), are equally important, as well as the correct selection of the appropriate subject depending on the soil and climate conditions of the vineyard.