Εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc στη περιοχή του Αμύνταιου
Estimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Chardonnay, Gewürztraminer and Sauvignon Blanc in the area of Amyntaio
Keywords
Gewürztraminer ; Sauvignon Blanc ; Chardonnay ; Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου ; Απώλεια παραγωγήςAbstract
Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η εκτίμηση των απωλειών
παραγωγής που προκαλείται από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου,
(GrapevineTrunkDiseases-GTDs), σε αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη που
βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή του Αμύνταιου, και
διερευνήθηκαν τα παθογόνα αίτια που ευθύνονται για τις ασθένειες αυτές.
Προκειμένου να εκτιμηθούν οι απώλειες παραγωγής σε φυτά αμπέλου
προσβεβλημένα από ασθένειες ξύλου, αξιολογήθηκε η ένταση των ασθενειών αυτών
καταμετρώντας χαρακτηριστικά συμπτώματα (λωρίδες τίγρη) για τις ποικιλίες
Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc. Φυτά και από τις τρεις ποικιλίες
μελετήθηκαν κατά τη καλλιεργητική περίοδο 2022 και ελήφθησαν δείγματα ξύλου
από συμπτωματικά φυτά κοντά στο στάδιο του τρύγου.
Εκτιμήθηκε η συνολική παραγωγή με βάση το ποσοστό των υγιών φυτών στον
αμπελώνα και την παραγωγή αυτών καθώς και οι απώλειες παραγωγής με βάση τη
συσχέτιση της έντασης της προσβολής την παραγωγή για κάθε κλίμακα
συμπτωμάτων και το ποσοστό των φυτών κάθε κλίμακας. Οι συνολικές απώλειες
παραγωγής που προέκυψαν για κάθε ποικιλία κυμαίνονταν σε ποσοστό 11,3% επί της
συνολικής εν δυνάμει απόδοσης, για τη ποικιλία Gewürztraminer, 8,4% για τη
ποικιλία Chardonnay και 5,03% για τη ποικιλία SauvignonBlanc.
Τέλος για τη διερεύνηση των παθογόνων αιτίων, πραγματοποιήθηκαν απομονώσεις
μυκήτων από ξύλο προσβεβλημένων φυτών και μορφολογική (μακροσκοπική και
μικροσκοπική) ταυτοποίηση αυτών, από την οποία προέκυψαν ως επικρατέστερα
μύκητες της οικογένειας Botryosphaeriaceae., Phaeomoniellachlamydospora,
Fomitiporiamediterranea/Phellinussp., Phaeoacremoniumspp. και Phomaspp.
Abstract
In this thesis the estimation of production losses caused by grapevine trunk diseases
(GTDs) in a vineyard located in Northern Greece, more specifically in the area
ofAmyntaio, was studied and the pathogenic causes responsible for these diseases
were investigated.
In order to estimate the production losses in vine plants affected by wood diseases, the
characteristic symptoms of these diseases (tiger stripes) were counted for the varieties
Chardonnay, Gewürztraminer and Sauvignon Blanc. Plants from all three varieties
were studied during the 2022 growing season and symptomatic wood samples were
taken close to the harvest stage.
Total production was estimated based on the production given by symptomless plants
and the percentage of those plants in the vineyard. Yield losses were estimated based
on the percentage of symptomatic plants with different symptom degrees and the
correlation of the infection intensity the production for each symptom scale. The total
production losses incurred for each variety ranged from 11.3% of the total potential
yield for Gewürztraminer, 8.4% for Chardonnay and 5.03% for Sauvignon Blanc.
The pathogenic causes were investigated by performing fungal isolations from wood
samples taken from symptomatic plants followed by morphological (macroscopic and
microscopic) identification of fungi, which revealed Botryosphaeriaceae species,
Phaeomoniellachlamydospora, Fomitiporia mediterranea/Phellinus sp.,
Phaeoacremonium spp. and Phoma spp. as the most prevalent pathogens