Show simple item record

Εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc στη περιοχή του Αμύνταιου

dc.contributor.advisorGkizi, Danai
dc.contributor.authorΕυθυμίου, Μαρία
dc.date.accessioned2023-07-27T07:08:56Z
dc.date.issued2023-07-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4872
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4710
dc.description.abstractΣτη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η εκτίμηση των απωλειών παραγωγής που προκαλείται από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, (GrapevineTrunkDiseases-GTDs), σε αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή του Αμύνταιου, και διερευνήθηκαν τα παθογόνα αίτια που ευθύνονται για τις ασθένειες αυτές. Προκειμένου να εκτιμηθούν οι απώλειες παραγωγής σε φυτά αμπέλου προσβεβλημένα από ασθένειες ξύλου, αξιολογήθηκε η ένταση των ασθενειών αυτών καταμετρώντας χαρακτηριστικά συμπτώματα (λωρίδες τίγρη) για τις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc. Φυτά και από τις τρεις ποικιλίες μελετήθηκαν κατά τη καλλιεργητική περίοδο 2022 και ελήφθησαν δείγματα ξύλου από συμπτωματικά φυτά κοντά στο στάδιο του τρύγου.  Εκτιμήθηκε η συνολική παραγωγή με βάση το ποσοστό των υγιών φυτών στον αμπελώνα και την παραγωγή αυτών καθώς και οι απώλειες παραγωγής με βάση τη συσχέτιση της έντασης της προσβολής την παραγωγή για κάθε κλίμακα συμπτωμάτων και το ποσοστό των φυτών κάθε κλίμακας. Οι συνολικές απώλειες παραγωγής που προέκυψαν για κάθε ποικιλία κυμαίνονταν σε ποσοστό 11,3% επί της συνολικής εν δυνάμει απόδοσης, για τη ποικιλία Gewürztraminer, 8,4% για τη ποικιλία Chardonnay και 5,03% για τη ποικιλία SauvignonBlanc. Τέλος για τη διερεύνηση των παθογόνων αιτίων, πραγματοποιήθηκαν απομονώσεις μυκήτων από ξύλο προσβεβλημένων φυτών και μορφολογική (μακροσκοπική και μικροσκοπική) ταυτοποίηση αυτών, από την οποία προέκυψαν ως επικρατέστερα μύκητες της οικογένειας Botryosphaeriaceae., Phaeomoniellachlamydospora, Fomitiporiamediterranea/Phellinussp., Phaeoacremoniumspp. και Phomaspp.el
dc.format.extent61el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectGewürztraminerel
dc.subjectSauvignon Blancel
dc.subjectChardonnayel
dc.subjectΑσθένειες του ξύλου της αμπέλουel
dc.subjectΑπώλεια παραγωγήςel
dc.titleΕκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc στη περιοχή του Αμύνταιουel
dc.title.alternativeEstimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Chardonnay, Gewürztraminer and Sauvignon Blanc in the area of Amyntaioel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBanilas, Georgios
dc.contributor.committeeΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedIn this thesis the estimation of production losses caused by grapevine trunk diseases (GTDs) in a vineyard located in Northern Greece, more specifically in the area ofAmyntaio, was studied and the pathogenic causes responsible for these diseases were investigated.  In order to estimate the production losses in vine plants affected by wood diseases, the characteristic symptoms of these diseases (tiger stripes) were counted for the varieties Chardonnay, Gewürztraminer and Sauvignon Blanc. Plants from all three varieties were studied during the 2022 growing season and symptomatic wood samples were taken close to the harvest stage.   Total production was estimated based on the production given by symptomless plants and the percentage of those plants in the vineyard. Yield losses were estimated based on the percentage of symptomatic plants with different symptom degrees and the correlation of the infection intensity the production for each symptom scale. The total production losses incurred for each variety ranged from 11.3% of the total potential yield for Gewürztraminer, 8.4% for Chardonnay and 5.03% for Sauvignon Blanc. The pathogenic causes were investigated by performing fungal isolations from wood samples taken from symptomatic plants followed by morphological (macroscopic and microscopic) identification of fungi, which revealed Botryosphaeriaceae species, Phaeomoniellachlamydospora, Fomitiporia mediterranea/Phellinus sp., Phaeoacremonium spp. and Phoma spp. as the most prevalent pathogensel
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2024-07-26T07:08:56Z


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές