dc.contributor.advisor | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.author | Παπακωστοπούλου, Ευαγγελία | |
dc.date.accessioned | 2023-07-27T07:35:39Z | |
dc.date.available | 2023-07-27T07:35:39Z | |
dc.date.issued | 2023-07-10 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4877 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4715 | |
dc.description.abstract | Τα φυτικά έλαια αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ανθρώπινης
διατροφής και η αναζήτηση για περισσότερες φυτικές πηγές τροφίμων που δίνουν
ενέργεια, είναι διαρκής και αυξανόμενη. Τέτοια έλαια φέρουν ουσίες αντιοξειδωτικές,
αντιβακτηριακές, απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Στην παρούσα πτυχιακή
εργασία, επιλέχθηκαν βρώσιμα φυτικά έλαια διασποράς τα οποία προέρχονται από
χλωρούς καρπούς ή κουκούτσια και σπόρια. Τα έλαια αυτά είναι 26 στο σύνολό τους
και αφορούν τα: έλαιο αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, έλαιο καρύδας, έλαιο σπόρων μαύρου
κύμινου, λινέλαιο, σησαμέλαιο, καρυδέλαιο, βερικοκέλαιο, φουντουκέλαιο, έλαιο
σπόρων chia, σογιέλαιο, έλαιο κουκουναριού, έλαιο κόκκων καφέ, κολοκυθέλαιο,
σιναπέλαιο, δαμασκηνέλαιο, έλαιο από γαϊδουράγκαθο, έλαιο κουκουτσιών
σταφυλιού, έλαιο παπαρουνόσπορου, έλαιο ιπποφαούς, έλαιο καρότου, κραμβέλαιο,
έλαιο macadamia, φυστικέλαιο, έλαιο ροδιού, έλαιο από νυχτολούλουδο. Τα
προαναφερθέντα έλαια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή παγκοσμίως για την εφαρμογή τους
στη φαρμακευτική, στην αισθητική και στην ομοιοπαθητική. Η πειραματική μελέτη
που αναλύεται στη συνέχεια, έχει ως σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων και
πληροφοριών για το περιεχόμενο των λιπαρών οξέων αυτών των ελαίων, που θα
ωθήσουν την μεταξύ τους σύγκριση και την εξαγωγή πορισμάτων. Οι μεθυλεστέρες
λιπαρών οξέων των συνολικών λιπιδίων 26 βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς
αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας έναν αέριο χρωματογράφο Agilent 6890 Series σε
συνδυασμό με έναν ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (FID). Από τα αποτελέσματα
διαπιστώθηκε ότι το φουντουκέλαιο παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό ελαϊκού
οξέος, ακολουθούμενο από το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο δαμάσκηνου και τέλος εκείνο
του ροδιού. Το υψηλότερο ποσοστό λινελαϊκού οξέος παρατηρήθηκε στο έλαιο
νυχτολούλουδου, ακολουθούμενο από το έλαιο από κουκουνάρι και το καρυδέλαιο,
ενώ το έλαιο από σπόρους chia, ακολουθούμενο από το λινέλαιο, το καρύδι και το λάδι
canola, περιείχε σημαντικές ποσότητες λινολενικού οξέος | el |
dc.format.extent | 60 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.subject | Βρώσιμα φυτικά έλαια | el |
dc.subject | Έλαια διασποράς | el |
dc.subject | Αέρια χρωματογραφία | el |
dc.subject | Ψυχρή έκθλιψη | el |
dc.subject | Λιπαρά οξέα | el |
dc.title | Συγκριτική μελέτη βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς με αέρια χρωματογραφία | el |
dc.title.alternative | Comparative study of edible fixed (carrier) plant oils by gas chromatography | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Σινάνογλου, Βασιλεία | |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Vegetable oils are an integral part of the modern human diet, and the search for more
plant-based sources of energy-giving foods is ongoing and growing. Such oils carry
antioxidants, antibacterial substances, essential fatty acids and vitamins. In this thesis,
edible oils of superior quality were selected which either come from whole fruits and
vegetables or seeds and kernels. These oils are 26 in total and include: avocado oil,
almond oil, coconut oil, black cumin seed oil, linseed oil, sesame oil, walnut oil, apricot
kernel oil, hazelnut oil, chia seed oil, soybean oil, pine nut oil, coffee bean oil, pumpkin
seed oil, mustard seed oil, plum kernel oil, milk thistle oil, grape seed oil, poppy seed
oil, sea buckthorn oil, carrot oil, canola oil, macadamia oil, peanut oil, pomegranate oil,
evening primrose oil. The aforementioned oils are particularly popular worldwide for
their application in medicine, cosmetics, and alternative medicine. The experimental
study that is analyzed next, aims to gather data and information about the fatty acid
content of these oils, which will encourage the comparison between them and the
drawing of conclusions. Fatty acid methyl esters of the total lipids of 26 edible fixed
oils were analyzed using an Agilent 6890 Series gas chromatograph paired with a flame
ionization detector (FID). Through the results, it is typically found that hazelnut oil
presented the highest percentage of oleic acid, followed by almond oil, plum oil and
finally that of pomegranate. The highest percentage of linoleic acid was observed in
evening primrose oil, followed by pine nut oil and walnut oil, while chia seed oil,
followed by linseed oil, walnut and canola oil, contained significant amounts of
linolenic acid. | el |