Εμφάνιση απλής εγγραφής

Βελτιστοποίηση παραλαβής φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα ρόδων, λεβάντας και ρίγανης με χρήση εκχύλισης με υπέρηχους και μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού

dc.contributor.advisorΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.authorΜπαρδούση, Λαμπρινή Μαρίνα
dc.contributor.authorΜυλωνάς, Δημήτριος
dc.date.accessioned2023-09-06T09:14:51Z
dc.date.available2023-09-06T09:14:51Z
dc.date.issued2023-07-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5023
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4861
dc.description.abstractΤα αρωματικά φυτά αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα φυτών που βρίσκει πληθώρα εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία των τροφίμων, των φαρμάκων και των καλλυντικών. Κάθε χρόνο παράγεται ένα μεγάλο ποσοστό υπολειμματικής βιομάζας σε στερεή, υγρή ή/και αέρια μορφή από την επεξεργασία των φυτών αυτών και κυρίως μετά την απόσταξή τους για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Τα παραπροϊόντα αυτά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιοδραστικών συστατικών (πχ. φαινολικές, ενώσεις, καροτενοειδή, λιπίδια, κτλ.), τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή νέων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, στον τομέα της υγείας λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η αντιοξειδωτική τους δράση και στον τομέα της κοσμετολογίας ως πρόσθετα σε καλλυντικά προϊόντα. Η παραλαβή των βιοδραστικών ενώσεν από τα στερεά, κυρίως, παραπροϊόντα μπορεί να πραγματοποιηθεί με εφαρμογή διαφόρων τεχνικών εκχύλισης, συμβατικών και μη συμβατικών, όπως η εκχύλιση με υπερήχους, με μικροκύματα, με υπερκρίσιμα ρευστά κ.ά.Στην παρούσα μελέτη έγινε πειραματικός σχεδιασμός για την εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών, και πιο συγκεκριμένα φαινολικών συστατικών, από στερεά παραπροϊόντα ρίγανης, λεβάντας και ροδοπέταλων με την τεχνική της εκχύλισης με υπερήχους. Επιπλέον, έγινε βελτιστοποίηση της διαδικασίας για το κάθε αρωματικό φυτό με στόχο τη μέγιστη παραλαβήφαινολικών ουσιών από τα παραπροϊόντα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εκχύλιση με υπερήχους είναι μία αποτελεσματική τεχνική για την εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών από παραπροϊόντα αρωματικών φυτών, με το ποσοστό αιθανόλης να είναι ο παράγοντας που επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την απόδοσή της. Τα παραπροϊόντα με την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών ήταν τα ροδοπέταλα, ενώ τα παραπροϊόντα λεβάντας περιείχαν το χαμηλότερο περιεχόμενο φαινολικών ουσιών.el
dc.format.extent85el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΑρωματικά φυτάel
dc.subjectΦαινολικές ενώσειςel
dc.subjectΕκχύλιση με υπερήχουςel
dc.subjectΠαραπροϊόνταel
dc.titleΒελτιστοποίηση παραλαβής φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα ρόδων, λεβάντας και ρίγανης με χρήση εκχύλισης με υπέρηχους και μοντέλων πειραματικού σχεδιασμούel
dc.title.alternativeOptimization of the extraction of phenolic compounds from rose, lavender and oregano by-products using ultrasound assisted extraction and experimental designel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeZoumpoulakis, Panagiotis
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedAromatic plants are a distinct group of plants that have a wide range of applications in various sectors, such as the food, pharmaceutical and cosmetic industries. Every year a large amount of residual biomass in solid, liquid and/or gaseous form is produced from the processing of these plants, especially after their distillation for the production of essential oils.These by-products contain high concentrations of bioactive components (such as phenolic compounds, carotenoids, carotenoids, lipids, etc.), which can be exploited in the food industry to produce new products with high added value, in the health field due to their beneficial properties in the human body, such as their antioxidant activity and in the cosmetic sector as additives in cosmetic products. The extraction of bioactive compounds from solid mainly by-products, can be carried out by applying various extraction techniques, conventional and non-conventional, such as ultrasonic, microwave, supercritical fluid extraction, etc. In the present study, an experimental design was carried out for the extraction of bioactive compounds, more specifically phenolic compounds, from solid by-products of oregano, lavender and rose petals using ultrasonic extraction technique. In addition, the process was optimized for each aromatic plant in order to maximize the extraction of phenolic substances from the by-products. The results showed that ultrasonic extraction is an effective technique for the extraction of bioactive compounds from aromatic plant by-products, with the ethanol content being the factor that most influences its performance. The by-products with the highest concentration of phenolics were rose petals, while lavender by products contained the lowest phenolic content.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές