Εμφάνιση απλής εγγραφής

Επεξεργασία των παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών για εφαρμογή τους στη συντήρηση τροφίμων

dc.contributor.advisorGiannakourou, Maria
dc.contributor.authorΚαλτσά, Αιμιλία Μαρία
dc.date.accessioned2023-09-06T10:34:50Z
dc.date.available2023-09-06T10:34:50Z
dc.date.issued2023-07-19
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5025
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4863
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία παρουσιάζει μια εκτενή μελέτη των χαρακτηριστικών και της δυνατότητας εφαρμογής των παραπροϊόντων απόσταξης των αρωματικών φυτών: λεβάντα (Lavandula angustifolia), τριαντάφυλλο (Rosa damascena) και ρίγανη (Origanum vulgare) με έμφαση στην αξιοποίηση αυτών σε στη βιομηχανία των τροφίμων. Συγκεκριμένα, η πειραματική εργασία χωρίστηκε σε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος, έγινε χαρακτηρισμός των στερεών και υγρών παραπροϊόντων των αρωματικών φυτών με την χρήση των μεθόδων ανάλυσης Folin-Ciocalteu, FRAP και ABTS. Το δεύτερο μέρος χωρίστηκε επίσης σε 2 φάσεις. Στη πρώτη φάση, έγινε ενδεικτική εφαρμογή των υγρών παραπροϊόντων του αρωματικού φυτού, που σημείωσε τα βέλτιστα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, σε baby Pleurotus μανιτάρια, με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση του συγκεκριμένου προϊόντος, χρησιμοποιώντας ως τρόπο επεξεργασίας την ωσμωτική αφυδάτωση. Τέλος, στη δεύτερη φάση, έγινε ενδεικτικός έλεγχος της διατηρησιμότητας των μανιταριών υπό ψύξη ελέγχοντας καθ' όλη την διάρκεια της συντήρησης τις παραμέτρους του χρώματος και της υφής.el
dc.format.extent137el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΔιατηρησιμότηταel
dc.subjectPleurotus ostreatusel
dc.subjectΩσμωτική αφυδάτωσηel
dc.subjectOriganum vulgareel
dc.subjectLavandula angustifoliael
dc.subjectRosa damascenael
dc.titleΕπεξεργασία των παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών για εφαρμογή τους στη συντήρηση τροφίμωνel
dc.title.alternativeTreatment of aromatic plant distillation by-products for application in food preservationel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThis paper presents an extensive study of the characteristics and potential application of the by-products of the distillation of the aromatic plants: lavender (Lavandula angustifolia), rose (Rosa damascena) and oregano (Origanum vulgare) with emphasis on their utilization in the food industry. In particular, the experimental work was divided into 2 parts. In the first part, the solid and liquid by-products of aromatic plants were characterized using the Folin-Ciocalteu, FRAP and ABTS analysis methods. The second part was also divided into 2 phases. In the first phase, an indicative application of the liquid by-products of the aromatic plant, which scored the best physicochemical characteristics, was carried out on baby Pleurotus mushrooms, given the increasing demand of this product, using osmotic dehydration as a treatment method. Finally, in the second phase, an indicative check of the shelf life of the mushrooms under refrigeration was carried out by controlling the colour and texture parameters throughout the preservation period.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές