Εμφάνιση απλής εγγραφής

Τεχνητή παλαίωση τσίπουρου με τη χρήση μεθόδου PEF

dc.contributor.advisorΝτουρτόγλου, Γεώργιος
dc.contributor.authorΤζουβάρα, Ευαγγελία
dc.contributor.authorΓεωργάκη, Ελένη
dc.date.accessioned2023-09-18T08:11:11Z
dc.date.available2023-09-18T08:11:11Z
dc.date.issued2023-07-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5084
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4922
dc.description.abstractΟ στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των διαφορών που παρουσιάζει ως προς τις εκχυλισμένες του ουσίες ένα δείγμα τσίπουρου που έχει εκχυλιστεί με ξυλάκια βελανιδιάς χωρίς την εφαρμογή της μεθόδου PEF, με ένα δείγμα στο οποίο έχει εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος. Αρχικά πραγματοποιήθηκε φυσική εκχύλιση τσίπουρου με ξυλάκια βελανιδιάς, σε δυο ερμητικά κλειστά δοχεία. Το πρώτο δοχείο αφέθηκε ως έχει, ενώ στο δεύτερο δοχείο δείγματος εφαρμόστηκε η μέθοδος της PEF με σκοπό την επιτάχυνση της εκχύλισης. Η εκχύλιση διήρκησε δυο εβδομάδες. Πραγματοποιήθηκαν τρεις δειγματοληψίες: την 1η , την 7η και τη 14η ημέρα. Δείγματα ελήφθησαν και από τα δυο δοχεία, ώστε να είναι εφικτή η σύγκρισή τους. Για πιο ακριβή αποτελέσματα αφαιρέθηκαν αναλογικά και από τα δυο δοχεία ξυλάκια έτσι ώστε να γίνει πιο σωστή εκχύλιση. Κατά την ανάλυση των δειγμάτων, πραγματοποιήθηκε εκχύλιση υγρού-υγρού και στη συνέχεια τα εκχυλίσματα που παραλήφθηκαν οδηγήθηκαν σε αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας (GC-MS). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συγκριτικά με το τυφλό δείγμα, το οποίο ήταν τσίπουρο το οποίο δεν είχε υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία, από τα ξυλάκια βελανιδιάς εκχυλίστηκαν διάφορες ουσίες, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι η βανιλίνη , η φουρφουράλη και η βενζαλδεΰδη. Οι ουσίες αυτές είναι χαρακτηριστικές νότες ξύλου, χαρακτηριστικές της διαδικασίας της παλαίωσης. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση των συγκεκριμένων συστατικών στα δείγματα που εφαρμόστηκε η μέθοδο PEF, επιβεβαιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρικών πεδίων.el
dc.format.extent59el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠαλαιωση τσίπουρουel
dc.subjectPEFel
dc.subjectΞυλάκια βελανιδίαςel
dc.subjectΕκχύλισηel
dc.subjectΠαλμικά ηλεκτρικά πεδίαel
dc.subjectΤσίπουρο Μοσχάτοel
dc.titleΤεχνητή παλαίωση τσίπουρου με τη χρήση μεθόδου PEFel
dc.title.alternativeArtificia aging of tsipouro using the PEF methodel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΝτουρτόγλου, Ευθαλία
dc.contributor.committeeTSAPOU, EVANGELIA ANASTASIA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe aim of this thesis is to study the differences that presents in terms of its extracted substances a sample of tsipouro that has been extracted with oak sticks without applying the PEF method, with a sample in which it has apply this method. Initially, a natural extraction of tsipouro was carried out with oak sticks, in two hermetically sealed containers. The first container was left as is, while in the second sample container, the PEF method was applied in order to speed it up extraction. The extraction lasted two weeks. Three samplings were carried out: on the 1st , on the 7th and 14th day. Samples were taken from both containers so that their comparison is possible. For more accurate results, they were subtracted proportionally from the two containers of sticks so that a more correct extraction is done. When analyzing the samples, liquid-liquid extraction was performed and then the extracts which received were subjected to gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The results showed that compared to the blank sample, which was tsipouro which had not undergone any treatment, from the oak sticks were extracted various substances, of which the most important are vanillin, furfural and benzaldehyde. These substances are characteristic notes of wood, characteristic of it aging process. Also, an increased concentration of of specific components in the samples to which the PEF method was applied, confirming thus the effectiveness of electric fields.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές