dc.contributor.advisor | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.author | Γεωργαράκη, Θεώνη | |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T07:27:56Z | |
dc.date.available | 2023-09-26T07:27:56Z | |
dc.date.issued | 2023-09-25 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5139 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4977 | |
dc.description.abstract | Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε η ανίχνευση της νοθείας του κατσικίσιου γάλακτος σε δείγματα που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο με ανάμειξη κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που κυμαίνονταν από 0, 5, 15, 25 έως και 35% v/v χρησιμοποιώντας μοριακές και φυσικοχημικές τεχνικές σε συνδυασμό με στατιστική ανάλυση. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκε η μοριακή ανάλυση DNA με την τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) σε συνδυασμό με ηλεκτροφόρηση σε πηκτή αγαρόζης, η φασματοσκοπία υπέρυθρου με εξασθενημένη ολική ανάκλαση μετασχηματισμού Fourier (ATR-FTIR) και ο προσδιορισμός του χρώματος, του ειδικού βάρους καθώς και του σημείου πήξης με τη βοήθεια κρυοσκοπίου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, έδειξαν ότι η μέθοδος μοριακής ανάλυσης DNA έδωσε ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα ως προς τη μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης νοθείας, καθώς μπόρεσε να προσδιορίσει με υψηλή ευαισθησία τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά ακόμα και το πιο χαμηλό ποσοστό προσθήκης αγελαδινού γάλακτος. Σημαντικός δείκτης για την ανίχνευση αποδείχθηκε και η τεχνική φασματοσκοπίας υπέρυθρου με εξασθενημένη ολική ανάκλαση μετασχηματισμού Fourier (ATR-FTIR). Η τεχνική αυτή έδωσε διαφορές κυρίως σε τέσσερεις βασικές αναλογίες 1638:1545, 1157:1030, 1157:1070 και 1070:1030 των δειγμάτων, οι οποίες δια-φέρουν στα δύο είδη γάλακτος και οι τιμές τους εντείνονταν με την αυξανόμενη προσθήκη του αγελαδινού γάλακτος. Από τις υπόλοιπες τρεις τεχνικές που εφαρμόστηκαν, ο προσδιορισμός του χρώματος και του σημείου πήξης έδωσαν επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις μεγαλύτερες διαφορές να εμφανίζονται στις υψηλές συγκεντρώσεις 25 και 35% v/v ενώ ο προσδιορισμός του ειδικού βάρους μπόρεσε να ανιχνεύσει τη νοθεία του κατσικίσιου γάλακτος μόνο στις δύο υψηλότερες συγκεντρώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των παραπάνω αποτελεσμάτων, προέκυψε το συμπέρασμα πως η ανίχνευση της νοθείας του κατσικίσιου γάλακτος μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και αξιόπιστα σε χαμηλά ποσοστά με τεχνικές υψηλής ευαισθησίας, αντίθετα με λιγότερο ευαίσθητες τεχνικές, όπως το ειδικό βάρος και η μελέτη του σημείου πήξης, που είναι αποτελεσματικές σε υψηλές συγκεντρώσεις. | el |
dc.format.extent | 158 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Νοθεία γάλακτος | el |
dc.subject | Κατσικίσιο γάλα | el |
dc.subject | PCR | el |
dc.subject | ATR-FTIR | el |
dc.subject | Ειδικό βάρος | el |
dc.subject | Σημείο πήξης | el |
dc.subject | Χρώμα | el |
dc.title | Μελέτη νοθείας κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό γάλα με μοριακές και φυσικοχημικές μεθόδους | el |
dc.title.alternative | Study of goat milk adulteration with cow's milk using molecular and physicochemical methods | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τσάκαλη, Ευσταθία | |
dc.contributor.committee | Σινάνογλου, Βασιλεία | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | In the present study, the detection of goat's milk adulteration in samples prepared in the laboratory by mixing goat's milk with cow’s milk at different concentrations ranging from 0, 5, 15, 25, and 35% v/v was investigated using molecular and phytochemical techniques combined with statistical analysis. For this purpose, molecular DNA analysis using the polymerase chain reaction (PCR) technique in combination with agarose gel electrophoresis, attenuated total reflectance Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR) and determination of colour, specific gravity, and freezing point using cryoscopy were used.
The results of this study showed that the DNA molecular analysis method gave high reliable results for the study of this particular adulteration, as it was able to identify satisfactorily and with high sensitivity both qualitatively and quantitatively even the lowest percentage of cow's milk addition. The attenuated total reflectance Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR) technique also proved to be an important indicator for the detection. This technique gave differences mainly in four basic ratios 1638:1545, 1157:1030, 1157:1070, and 1070:1030 of the samples, which differ between the two types of milk and their values intensified with increasing addition of cow's milk. Of the other three techniques applied, the determination of colour and freezing point also gave satisfactory results with the largest differences occurring at the high concentrations of 25 and 35% v/v while the determination of specific gravity was able to detect the adulteration of goat's milk only at the two highest concentrations.
Taking into account the analysis of the above results, it was concluded that the detection of goat milk adulteration can be easily and reliably carried out at low concentrations with high-sensitivity techniques, in contrast to less sensitive techniques, such as specific gravity and freezing point study, which are effective at high concentrations. | el |