dc.contributor.advisor | Κρίτση, Ευτυχία | |
dc.contributor.author | Μπακρατσά, Αντωνία | |
dc.date.accessioned | 2023-09-29T08:40:11Z | |
dc.date.available | 2023-09-29T08:40:11Z | |
dc.date.issued | 2023-09-21 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5178 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5016 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα εργασία προβάλλει μια λεπτομερή βιβλιογραφική ανασκόπηση με
απώτερο σκοπό την ανάδειξη των προκλήσεων και των επιλογών αξιοποίησης των
απορριμμάτων τροφίμων που απορρέουν από όλα τα επίπεδα της τροφικής και
εφοδιαστικής αλυσίδας, με γνώμονα τις απαιτήσεις του συνεχώς αυξανόμενου
παγκόσμιου πληθυσμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύγχρονες βιβλιογραφικές παραπομπές και πολυάριθμες
μελέτες, αναδεικνύουν κρίσιμα σημεία, τα οποία εστιάζουν στην κυκλική οικονομία
και σε βιωσιμότερο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και στην ανάγκη
για τροποποιήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, που απαιτούν συλλογική κοινωνική
ευθύνη και ευαισθητοποίηση. Ο αντίκτυπος των αναφερόμενων παραγόντων
υπογραμμίζεται στο τρίπτυχο παγκόσμιου ενδιαφέροντος: περιβάλλον, οικονομία και
κοινωνία.
Στην παρούσα εργασία, μέσω της διεξοδικής ανάλυσης επιστημονικών ερευνών
αναδεικνύονται εκτεταμένες εφαρμογές για την αξιοποίηση των τροφικών
αποβλήτων, ιδιαίτερα των γεωργικών απορριμμάτων, όπως τα φρούτα και τα
λαχανικά, που παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες και αναπτύσσουν τον τομέα
παραγωγής ενέργειας αλλά και της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, η ανάκτηση προϊόντων μέσω μιας ιδιαίτερα γνωστής διεργασίας στον
επιστημονικό κλάδο που ονομάζεται αναερόβια χώνευση φαίνεται να κατέχει την
πρώτη θέση ανάμεσα στις μεθόδους αξιοποίησης αποβλήτων προς χρήσιμα προϊόντα.
Η διαδικασία αυτή είναι σε θέση να διαχειριστεί ποικίλα είδη αποβλήτων προς
παραγωγή σημαντικών διατροφικών και μη ενώσεων, όπως είναι για παράδειγμα η
ανάκτηση απορριμμάτων αμπέλου προς παραγωγή βιοαιθανίου ή και η παραγωγή
γαλακτικού οξέος από διαφορετικά είδη υπολειμμάτων τροφίμων. | el |
dc.format.extent | 53 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Σπατάλη τροφίμων | el |
dc.subject | Aπόβλητα φρούτων και λαχανικών | el |
dc.subject | Eφοδιαστική αλυσίδα | el |
dc.subject | Kαταναλωτές | el |
dc.subject | Aξιοποίηση αποβλήτων | el |
dc.title | Προκλήσεις και επιλογές για την αξιοποίηση αποβλήτων τροφίμων | el |
dc.title.alternative | Challenges and opportunities for food waste valorization | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.committee | Μπρατάκος, Σωτήριος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The present study presents a detailed literature review with the ultimate goal of
highlighting the challenges and the options for the utilization of food waste arising
from all levels of the food and supply chain, in view of the demands of the evergrowing world population.
Towards this direction, recently published references and numerous studies show
critical points, which focus on circular economy and a more sustainable environment
in a global level, as well as in the necessity for modifications in the food supply chain,
which require collective social responsibility and awareness. The impact of the
aforementioned factors is underlined as a three-part global interest: environment,
economy and society.
In the present study, using thorough analysis and scientific studies, we highlight
extended applications for the usage of food waste, especially the agricultural waste,
such as fruit and vegetables because they provide unlimited opportunities for
exploitation and they can elevate the energy production level as well as the sector of
Science and Food Technology.
Specifically, food recovery through a particularly known procedure, anaerobic
digestion, seems to occupy the first place among the methods of waste utilization into
useful products.
This process is able to manage various types of waste for the production of important
nutritional and non-nutritive compounds, such as the recovery of grapevine waste for
bioethane production or the production of lactic acid from different types of food residues. | el |