Εμφάνιση απλής εγγραφής

Βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΜενοίκου, Μαρία
dc.date.accessioned2023-10-26T10:16:28Z
dc.date.available2023-10-26T10:16:28Z
dc.date.issued2023-09-29
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5490
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5327
dc.description.abstractΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο. Η τοξικότητα ενός τροφίμου αναφέρεται στην παρουσία ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, όπως θρεπτικά συστατικά, φυσικές τοξικές ουσίες, ενδογενείς τοξίνες ή/και ενώσεις που παράγονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του τροφίμου. Η έκθεση ενός τροφίμου, πλούσιου σε υδατάνθρακες, σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα εμπεριέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει στην παραγωγή μίας ουσίας με έντονη τοξικολογική δράση, του ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο έχει ανιχνευθεί σε σημαντικές ποσότητες σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως στις τηγανιτές πατάτες, στα τσιπς πατάτας, στο ψημένο ψωμί, στα μπισκότα και στον καφέ. Η διατροφική έκθεση ενός ατόμου στο ακρυλαμίδιο εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει. Επιπλέον, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, έχει δυνητικά καρκινογόνα και νευροτοξική επίδραση σε έναν οργανισμό, ενώ ανιχνεύεται και στο μητρικό γάλα, απ’ όπου μπορεί να περάσει στο βρέφος θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξή του. Τέλος καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα ελαχιστοποιήσουν το παραγόμενο ακρυλαμίδιο, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με την πρώτη ύλη, τις συνθήκες επεξεργασίας και τις επιλογές της μονάδας παραγωγής ενός προϊόντος.el
dc.format.extent65el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΔιατροφική τοξικολογίαel
dc.subjectΤοξίνεςel
dc.subjectΤοξικές ουσίεςel
dc.subjectΑκρυλαμίδιοel
dc.titleΒιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιοel
dc.title.alternativeLiterature review in nutriniotal toxicology with emphasis on acrylamideel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the literature review in nutritional toxicology with an emphasis on acrylamide. The toxicity of a food refers to the presence of substances that are harmful to humans, such as nutrients, natural toxic substances, endogenous toxins and/or compounds produced during the processing of the food. The exposure of a food rich in carbohydrates to high temperatures for a long time involves the risk of leading to the production of a substance with a strong toxicological effect, acrylamide. Acrylamide has been detected in significant amounts in several food categories, including French fries, potato chips, baked bread, cookies and coffee. A person's dietary exposure to acrylamide depends on the type and amount of food they eat. Efforts are being made to develop strategies that will minimize the acrylamide produced, which vary according to the feedstock, processing conditions, and plant options for a product. Acrylamide, according to existing scientific data, has a potentially carcinogenic and neurotoxic effect on an organism, while it is detected in fetuses, where it creates an increased risk of affecting the development of infants. Finally, it has been detected in breast milk, from where it can pass to the infant, endangering its health and development.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές