Βιομηχανία παραγωγής αλεύρων: Μελέτη επικινδυνότητας, κύρια σημεία ελέγχων, συχνότερες καταγραφές μη συμμορφώσεων από τον προμηθευτή έως τον καταναλωτή
Flour production industry: Risk assessment, main control points and most frequent nonconformities from suppliers to customers
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μάλαμα, Ανδρονίκη
Ημερομηνία
2023-08-31Επιβλέπων
Λαμπροπούλου, ΚυριακήΛέξεις-κλειδιά
Αλεύρι ; Σιτάρι ; Ανάλυση κινδύνων ; Μελέτη επικινδυνότητας ; PRPs ; ΟPRPs ; CCPs ; Γραμμή παραγωγής αλεύρου ; Βιομηχανία αλεύρουΠερίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία προσδιορίζονται τα σημεία ελέγχου στη γραμμή παραγωγής αλεύρου στην συγκεκριμένη εγκατάσταση των Μύλων Λούλη στην περιοχή του Κερατσινίου (Αττικής), μελετώντας τα στάδια παραγωγής από την α’ ύλη (σιτάρι) μέχρι και το τελικό προϊόν που είναι προς παράδοση στον πελάτη.
Προσδιορίζονται επίσης τα PRPs, τα OPRPs και τα CCPs και μελετώνται τα πιθανά
προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε μία βιομηχανία αλεύρου, συγκεκριμένα: γίνεται στατιστική ανάλυση της συχνότητας και περιγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν σε μία γραμμή παραγωγής αλεύρου και δημιουργούν θέματα στην παραγωγή, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην γραμμή παραγωγής.
Επίσης, γίνεται αναφορά των μη συμμορφώσεων των προμηθευτών ως προς τις προδιαγραφές του εκάστοτε προϊόντος, θέματα συσκευασίας, οργανοληπτικά προβλήματα, ξένα σώματα ή και ξενιστές εντός του προϊόντος.
Διαπιστώνουμε ότι οι καταγραφές παραπόνων για την συσκευασία είναι σε χαμηλά επίπεδα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής σε αυτό το στάδιο λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ αρκετά χαμηλά επίσης είναι η συχνότητα καταγραφής παραπόνων για εμφάνιση ξένων υλών με τάση σταθεροποίησης τα τελευταία χρόνια.
Είναι εμφανής επίσης η τάση μείωσης και στην εμφάνιση ξενιστών καθώς και η παρατήρηση ότι οι καταγραφές αυτές είναι σημαντικές και ιδιαίτερα υψηλές σε αριθμό κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες από Ιούλιο έως και Οκτώβρη για όλα τα έτη που διεξήχθη η έρευνα μας. Προφανώς αυτό συνδέεται με την αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος αυτό το χρονικό διάστημα καθώς επίσης και ότι κάποιες καταγραφές όπως αυτή που αφορούσε ποσότητα που παράχθηκε στις 8/07/2021 ο πελάτης τις έκανε 5 ημέρες πριν την λήξη του προϊόντος.
Τέλος, το πρόβλημα της παρουσίας ξενιστών σε μία βιομηχανία αλεύρου, είναι πολύ σημαντικό, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να ερευνηθούν στο μέλλον και οι βιομηχανίες να εστιάσουν περισσότερο σε αυτό, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων αλεύρου.
Περίληψη
In this thesis the control points in the flour production line specifically at the Loulis Mills facility in the area of Keratsini (Attica) are identified, through the study of the production stages from the raw material (wheat) to the final product that is to be delivered to the customers.
The PRPs, ΟPRPs and CCPs are also identified and the possible problems that may arise in a flour industry are studied:
A statistical analysis of the frequency and description of the problems that may arise in a flour production line and create production issues, is carried out.
Also, reference is made to noncompliance of suppliers regarding the
specifications of the product, packaging issues, organoleptic problems, foreign bodies and/or hosts within the product.
We find that the registrations of complaints about the packaging are at low levels, which means that this specific production line at this stage is working satisfactorily, while the frequency of registrations of complaints about the appearance of foreign materials is also quite low, with a tendency to stabilize in recent years.
It is also evident the tendency to decrease in the occurrence of hosts as well as the observation that these records are significant and particularly high in number during the summer and autumn months from July to October for all the years that our research was conducted.
Obviously this is connected to the increased ambient temperature during this period of time as well as that some records such as the one concerning the quantity produced on 07/08/2021 were made by the customer 5 days before the end of the product.
Finally, the problem of the presence of hosts is very important in a flour industry, it re-quires special attention and it should be one of the topics for research in the future and focus more on, so as to improve the quality of flour products.