dc.contributor.advisor | Kanellou, Anastasia | |
dc.contributor.author | Μαλτσινιώτη, Αθηνά | |
dc.date.accessioned | 2023-11-06T08:31:47Z | |
dc.date.available | 2023-11-06T08:31:47Z | |
dc.date.issued | 2023-11 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5588 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5425 | |
dc.description.abstract | Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας
των διατροφικών εφαρμογών κινητών συσκευών. Η τροφή αποτελεί για τον άνθρωπο
πηγή μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων, βιοδραστικών συστατικών,
αλλά και ωφέλιμων μικροοργανισμών. Με την τροφή ο άνθρωπος προσλαμβάνει
ενέργεια, την οποία στη συνέχεια τη χρησιμοποιεί ώστε να καλύψει τις ενεργειακές
δαπάνες του. Καταναλώνει ενέργεια i) σε ηρεμία, ώστε να καλύψει τις απαραίτητες
μεταβολικές δραστηριότητες του, ii) λόγω δραστηριότητας και iii) λόγω θερμογένεσης
κατά την επεξεργασίας της τροφής που έλαβε. Στη σύγχρονη εποχή, η ανθρώπινη
διατροφή αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, αλλά και κοινωνικού
προβληματισμού, καθώς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για
την εμφάνιση και την εξέλιξη χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης
διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχουν δημιουργηθεί, λοιπόν, διατροφικές
βάσεις δεδομένων που φέρουν πληροφορίες για τη σύσταση των τροφίμων και την
ενεργειακή αξία του κάθε τροφίμου, όπως είναι η βάση δεδομένων USDA στις ΗΠΑ, η
Nubel στο Βέλγιο και η Oqali στη Γαλλία και η HelTH στην Ελλάδα. Οι διατροφικές
αυτές βάσεις ανανεώνονται και εμπλουτίζονται συχνά με νέα προϊόντα, ενώ αυξάνεται
ο όγκος πληροφοριών που διαθέτουν για κάθε τρόφιμο. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί
και αρκετές εφαρμογές διατροφής μέσω κινητών τηλεφώνων, οι οποίες έχουν ως
στόχο να βοηθήσουν το άτομο να έχει τον πλήρη έλεγχο της διατροφής του. Οι
εφαρμογές αυτές συχνά υπολογίζουν τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου,
καταγράφουν με τη βοήθεια του ατόμου, το οποίο σημειώνει ή στέλνει φωτογραφία το
γεύμα του, την ποσότητα και το είδος των τροφών και υπολογίζουν τη λαμβανόμενη
ενέργεια. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές έχουν συνδεθεί με πρόγραμμα
παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και προσφέρουν συμβουλές διατροφής και
άσκησης στο άτομο. Πρόκειται για απλές και εύχρηστες εφαρμογές, προσβάσιμες σε
κάθε άτομο που έχει κινητή συσκευή. Η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα και η
εγκυρότητά τους έχουν επιβεβαιωθεί από ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικών
ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε ομάδες
ατόμων με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους ή έγκυες. | el |
dc.format.extent | 59 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Διατροφή | el |
dc.subject | Διατροφικές βάσεις δεδομένων | el |
dc.subject | Εφαρμογές διατροφής | el |
dc.subject | Εφαρμογές κινητών | el |
dc.title | Αξιολόγηση εγκυρότητας σε διατροφικές εφαρμογές κινητών συσκευών (mobile apps) | el |
dc.title.alternative | Validity assessment of nutritional mobile apps | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Ελευθερίου, Σοφία | |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The subject of this thesis is the evaluation of the validity of the nutritional
applications of mobile devices. For humans, food is a source of micronutrients and
macronutrients, bioactive components, and beneficial microorganisms. With food,
a man takes in energy, which he then uses to cover energy costs. It consumes
energy i) at rest, in order to cover its necessary metabolic activities, ii) due to activity
and iii) due to thermogenesis during the processing of the food it received. In modern
times, human nutrition is the subject of scientific research, but also of social concern,
as it is considered one of the most important factors for the appearance and
progression of chronic diseases, such as obesity, diabetes mellitus, cardiovascular
diseases. Therefore, nutritional databases have been created that provide information
on the composition of foods and the energy value of each food, such as the USDA
database in the USA, Nubel in Belgium and Oqali in France and HelTH in Greece.
These nutritional bases are renewed and enriched frequently with new products, while
the amount of information they have for each food is increasing. Also, several nutrition
applications have been created through mobile phones, which aim to help the person
have full control over their diet. These applications often calculate the nutritional needs
of the person, record with the help of the person, who notes or sends a photo of his
meal, the amount and type of food and calculates the energy received. Some of these
apps have been linked to a fitness tracker and offer diet and exercise advice to the
individual. These are simple and easy-to-use applications, accessible to anyone with
a mobile device. Their reliability, effectiveness and validity have been confirmed by a
significant number of scientific studies carried out in different age groups and in groups
of people with special nutritional needs, such as patients, the elderly or pregnant
women | el |