Η επίδραση των διαφορετικών ειδών ξύλου στη διαδικασία της παλαίωσης και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων
The effect of various types of wood on the process of aging wines and on their sensory characteristics
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος ; Δρύινο βαρέλι ; Παλαίωση κρασιού ; Καστανιά ; Κερασιά ; ΑκακίαΠερίληψη
Η παλαίωση του κρασιού είναι ένα κρίσιμο στάδιο στην εξέλιξη ενός οίνου και
δύναται να περιλαμβάνει τόσο την οξειδωτική όσο και την αναγωγική παλαίωση. Αυτή
η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους και σε διάφορα μέσα
όπως σε δρύινα βαρέλια, πήλινους αμφορείς, τσιμεντένιες ή ανοξείδωτες δεξαμενές,
ακόμα και στην ίδια την φιάλη (αναγωγική παλαίωση). Τα δρύινα βαρέλια
χρησιμοποιούνται συνήθως για παλαίωση, επηρεάζοντας τις οργανοληπτικές ιδιότητες,
το άρωμα και το χρώμα του κρασιού. Το μέγεθος, η ηλικία και η επεξεργασία του
βαρελιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην παλαίωση του κρασιού. Τα μικρότερα βαρέλια
οδηγούν σε ταχύτερη ωρίμανση, ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιο οικονομικά. Τα νέα
βαρέλια απελευθερώνουν περισσότερες τανίνες και οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει να τα
αντικαθιστούν κάθε 2-3 χρόνια. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός δρύινου βαρελιού
μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση του ξύλου. Περιστασιακά
χρησιμοποιούνται και άλλα είδη ξύλου, όπως η κερασιά, η ακακία και η καστανιά. Η
επεξεργασία του ξύλου, όπως η θέρμανση και το μούλιασμα, επηρεάζει επίσης τη
διαδικασία παλαίωσης. Η διάρκεια παλαίωσης ενός κρασιού εξαρτάται από τον τύπο
του κρασιού και το επιθυμητό γευστικό προφίλ. Ορισμένα κρασιά προορίζονται να
καταναλώνονται νεαρά, ενώ άλλα μπορούν να παλαιωθούν για αρκετά χρόνια ή και
δεκαετίες. Τα παλαιωμένα κρασιά αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας
οινοβιομηχανίας. Για το λόγο αυτό, εξετάζονται νέες δυνατότητες για την επέκταση
της χρήσης διαφορετικών τύπων ξύλου και την επιτάχυνση της διαδικασίας. Η έρευνα
βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό της κινητικής AC και
του οξυγόνου στη γήρανση. Τα υποκατάστατα συστήματα μπορούν να μιμηθούν ή να
ενισχύσουν το αισθητηριακό προφίλ επιταχύνοντας τη διαδικασία και μειώνοντας το
κόστος. Ωστόσο, τα βαρέλια εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος και είναι
απίθανο να εξαφανιστούν εντελώς τα επόμενα χρόνια.
Περίληψη
Wine aging is a crucial stage regarding the development of a certain wine and
can involve both oxidative and reductive aging. This process can be carried out in
various ways, and in various media, including oak barrels, clay amphorae, cement or
stainless-steel tanks, or even in the bottle (reductive aging). Oak barrels are commonly
used for aging, affecting the organoleptic properties, aroma and color of the wine. The
size, age and treatment of the barrel play an important role in the aging of the wine.
Smaller barrels lead to faster maturation, while larger ones are more economical. New
barrels release more tannins and winemakers should replace them every 2-3 years. The
quality characteristics of an oak barrel can vary depending on the geographical origin
of the wood. Other types of wood are occasionally used, such as cherry, acacia and
chestnut. Treatment of wood, such as heating and soaking, also affects the aging
process. How long a wine is aged depends on the type of wine and the desired flavor
profile. Some wines are intended to be consumed young, while others can be aged for
several years or even decades. Aged wines are an important part of the global wine
industry. For this reason, new possibilities are being considered to expand the use of
different types of wood and speed up the process. Research is ongoing to identify and
characterize AC and oxygen kinetics in aging. Substitute systems can mimic or enhance
the sensory profile, speeding up the process and reducing costs. However, barrels are
still the most popular method and are unlikely to disappear completely in the coming
years.